Χαμηλότερους τόνους προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε σχέση με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της στη Νέα Υόρκη Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν στον ΟΗΕ με τον Μάθιου Νίμιτς και τον Αδαμάντιο Βασιλάκη, τόνισε πως οι προτάσεις του ΟΗΕ «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» για τη χώρα του, ωστόσο λίγο πριν τα μεσάνυχτα η γειτονική χώρα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως από πλευράς ΟΗΕ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βρεθεί λύση και πως όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος από τις δύο χώρες και το κατά το πόσο είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.

Επί της ουσίας «αδειάζει» τον Ναουμόφσκι με την ανακοίνωσή της, η οποία είχε τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές.

Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».