Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να γίνει μια πρώτη αποτίμηση επί της πρότασης του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Διαβάστε: Αυτά είναι τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης της ΠΓΔΜ τόνισε πως οι προτάσεις που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση. Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε: «Βόμβα» από την ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν από αξιοπρεπή λύση

Ωστόσο, σε αντίθετη γραμμή με τη δήλωση αυτή έρχεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με την οποία «στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό», αδειάζοντας έτσι τον πρέσβη της χώρας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε: Η ΠΓΔΜ «αδειάζει» τον Ναουμόφσκι για το Μακεδονικό

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του σήμερα στα Σκόπια, κάλεσε την ΠΓΔΜ να επιδείξει «ρεαλισμό» και έθεσε ως προυπόθεση την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της. 

Διαβάστε: Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε ΠΓΔΜ: Δείξτε ρεαλισμό στο ονοματολογικό