O Γιάννης Παπαθανασίου λατρεύει τις δύο του κόρες, του αρέσει να παίζει μπιρίμπα τις Κυριακές και δηλώνει κρεατοφάγος. Συναντήσαμε τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο διαμέρισμά του με αφορμή το νέο του βιβλίο, «8 μήνες», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Ο καταξιωμένος πολιτικός μάς μίλησε για τις τέσσερις εγγονούλες του, την... αδυναμία του στο φαγητό και τον Ολυμπιακό. Τέλος, έδωσε την απάντησή του σε όλους όσοι του χρεώνουν το σύνολο της ευθύνης για τα Μνημόνια, αλλά και στο ερώτημα γιατί αποφάσισε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκδώσει το βιβλίο.  

Γιατί αποφασίσατε σε αυτήν τη χρονική στιγμή να εκδώσετε το βιβλίο σας;

Για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί το χρωστάω σε όσους με στήριξαν και με εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στον εαυτό μου, καθώς έπειτα από τόσα χρόνια παραμένουν πολλά πράγματα άγνωστα και πολλά ψέματα που λέχθηκαν εκείνη την εποχή δεν απαντήθηκαν. Επίσης γιατί θέλω να θυμίσω ότι οι 8 μήνες που ήμουν υπουργός ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην Ευρώπη με την κρίση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως και τότε, έτσι και τώρα, είχε και έχει μεγάλη σημασία να λέγονται αλήθειες και να υπάρχει μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση στα πολύ σημαντικά θέματα.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι εσείς φταίτε για την κατάσταση της οικονομίας και για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο;

Εγώ ήμουν μόνο 8 μήνες υπουργός Οικονομικών, δεν κατέθεσα ούτε έκλεισα Προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με κάποιους, φταίω όχι μόνο για όσα συνέβησαν τα πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από το 1821 και μετά. Θα έλεγα, λοιπόν, πρώτον, ότι κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες ικανότητες σε 8 μήνες και, δεύτερον, ότι πρέπει να δούμε τι έγινε τότε και σε ποιες συνθήκες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και να δανειστεί από τις αγορές. Εάν για κάτι μας κατηγορούν τώρα, είναι γιατί δεν πήραμε πιο πολλά μέτρα. Δέχομαι αυτή την κατηγορία, ναι, έπρεπε να πάρουμε πιο πολλά μέτρα, όμως πρέπει να μεταφερθούμε και σε εκείνη την εποχή και να δούμε τι γινόταν με τα μέτρα που πήραμε. Θυμηθείτε τότε το κλίμα και τα πρωτοσέλιδα της εποχής, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Ζητήσαμε εθνική συνεννόηση και εισπράξαμε «όχι», πήραμε τρεις φορές μέτρα, παρά το γεγονός ότι ήταν προεκλογική χρονιά, και πήγαμε σε εκλογές με ατζέντα περικοπών, ενώ οι αντίπαλοί μας έταζαν τα πάντα στους πάντες. Ο Καραμανλής είπε αλήθειες δυσάρεστες, ο Παπανδρέου είπε ψέματα ευχάριστα, ο κόσμος προτίμησε τα ψέματα. Πίστεψε σε αυτά.  

Με τον κ. Καραμανλή ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις σας; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει και πάλι κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό;

Οι σχέσεις μου είναι άριστες και είναι γνωστό αυτό. Άλλωστε, γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Το τι θα κάνει εκείνος το αποφασίζει. Έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία βλέψη και μένω σε αυτό, διότι πολλοί μιλάνε και κάνουν εκτιμήσεις, αλλά μόνο εκείνος αποφασίζει. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να μιλήσει για εκείνη την περίοδο; Ο Καραμανλής αποφάσισε να μη μιλήσει, διότι στην ουσία, αν δει κανείς την επιχειρηματολογία του όταν ζήτησε εθνική συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, όταν προκήρυξε εκλογές και μετά τις εκλογές, στη συζήτηση που έγινε για την ψήφο εμπιστοσύνης, τα είπε όλα.

Πώς σχολιάζετε το θέμα με τον κ. Ζουράρι;

Το θέμα τού Ζουράρι νομίζω ότι είναι προκλητικό, με την έννοια ότι δεν επιτρέπεται κανείς, όχι μόνο υπουργός, αλλά και απλός πολίτης, δημοσίως να μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Ζουράρις δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με αυτά που λέει και με τον τρόπο που τα λέει. Δεν ξέρω αν το κάνει επίτηδες, για να δημιουργήσει θέμα, ή αν έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Πάντως, νομίζω ότι ταιριάζει στην αισθητική Τσίπρα και ΑΝ.ΕΛ. αυτό το στυλ, διότι σε άλλους πολιτικούς χώρους πολύ πιο νωρίς θα είχε απορριφθεί.

Έχετε δύο κόρες και τέσσερις εγγονές. Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τις γυναίκες της ζωής σας.

Λατρεύω τις κόρες μου, όπως κάθε γονιός, αλλά, επιπλέον, προτιμώ τα κορίτσια. Παρ’ όλο που ευχόμουν στην αρχή να έχω ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, όταν απέκτησα και τη δεύτερη κόρη, είπα «όσα παιδιά και να κάνω, εγώ εύχομαι να είναι κόρες». Όταν παντρεύτηκαν οι κόρες μου, είπα δημοσίως «παιδιά, σας παρακαλώ κάντε μου εγγονούλες». Από εδώ και πέρα, αν κάνουν και άλλα παιδιά, ας είναι και αγόρια (γέλια).

Τι σας αρέσει να κάνετε με τα εγγόνια σας;

Παίζω μαζί τους, τα κανακεύω, επιδιώκω να πηγαίνω συχνά να τα βλέπω. Δεν είμαι, όμως, χαζοπαππούς, προς το παρόν.

Τι κάνατε πριν ασχοληθείτε με την πολιτική;

Είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δούλευα από πολύ μικρός στο μαγαζί του πατέρα μου, στην οδό Αθηνάς, τα καλοκαίρια και τις σχολικές αργίες. Όταν τέλειωσα το Πολυτεχνείο, αναλάμβανα ολοένα και περισσότερα καθήκοντα. Μετά ήρθε η προεδρία στο ΕΒΕΑ, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., η Β’ Αθηνών και η κυβερνητική θητεία.

Έχετε κάποιο χόμπι;

Δυστυχώς δεν κάνω γυμναστική, δυστυχώς δεν περπατάω αρκετά, δυστυχώς τρώω περισσότερο από όσο πρέπει. Είμαι σε μια διαρκή μάχη με τα κιλά. Ανεβαίνω, κατεβαίνω. Κάθε Κυριακή απόγευμα παίζω μπιρίμπα με ανδροπαρέα είναι μια αφορμή για να μαζευόμαστε και να περνάει ευχάριστα το απόγευμα της Κυριακής, που από τα χρόνια του σχολείου μάς δημιουργεί μελαγχολία.

Ακούτε μουσική;

Μου αρέσει η ήρεμη μουσική, ελληνική και ξένη. Δεν μου αρέσει η ροκ και το heavy metal.

Αγαπημένος καλλιτέχνης;

Μου αρέσει πολύ ο Δημήτρης Μητροπάνος. Επίσης, η Χαρούλα Αλεξίου και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Είναι πολλοί οι μεγάλοι καλλιτέχνες και είναι δύσκολο και άδικο να επιλέξω λίγους.

Μαγειρεύετε;

Τα στοιχειώδη. Δόξα τω Θεώ, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό το delivery.

Τι σας αρέσει να τρώτε;

Βασικά, είμαι κρεατοφάγος. Μου αρέσουν, επίσης, πολύ οι πατάτες οι τηγανητές με αβγά θεωρώ ότι είναι το καλύτερο φαγητό. Ακόμα και αν έχω χορτάσει, αν έρθουν πατάτες τηγανητές με αβγά, δεν μπορώ να αντισταθώ. Μου αρέσουν τα γλυκά, εκτός από το κάστανο. Έτσι, αν είμαι καλεσμένος σε κανένα σπίτι και έχει γλυκό κάστανο, είναι η καλύτερή μου, διότι δεν τρώω το γλυκό και δεν με νοιάζει!

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τον Ολυμπιακό;

Από πολύ μικρός. Στα δύσκολα χρόνια του Ολυμπιακού. Στενοχωριόμουν τότε που έχανε. Τώρα πηγαίνω στο γήπεδο και βρίσκω ότι είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεδίνεις. Πάω μόνο στο ποδόσφαιρο. Το μπάσκετ προτιμώ να το βλέπω από την τηλεόραση. Έχω κάνει και τις κόρες μου Ολυμπιακούς και η μικρή μου κόρη με συνοδεύει συχνά στο γήπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά, 20/1/2018