Για «γραφικούς» και «ακροδεξιά» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Παρότι ο υπουργός τόνισε πως δεν χαρακτηρίζει έτσι τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσήλθαν στο χθεσινό συλλαλητήριο, άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι πίσω από την αυθόρμητη συγκέντρωση κρύβονται πολιτικές δυνάμεις και πως οι παριστάμενοι δεν καταδίκασαν την ακροδεξιά. 

«Θα ήταν πάντως καλό να μην προμοτάρονται οι ακροδεξιοί όπως γινόταν στο παρελθόν για να οδηγηθούμε στα σημερινά αποτελέσματα» είπε ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξη του στον ANT1 και συμπλήρωσε πως «αυτό γίνεται όμως» ενώ είπε πως «αν μιλούσατε με ανθρώπους που είναι στη Θεσσαλονίκη θα βλέπατε και το γραφικό, σε πολλές περιπτώσεις, του θέματος». 

«Δεν είναι για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού να αφήνουμε ανοιχτές πληγές στην περιοχή» είπε ο υπουργός. «Η πλευρά των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, έχει δείξει μία διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων. Εμείς από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω, να μείνουν πίσω ακραίες φωνές, να αλλάξουν από ό,τι είδατε και σε αυτά μου είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένες πτυχές του Συντάγματος των Σκοπίων, άρα είμαστε σε μία φάση ακόμη που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τη μία ή από την άλλη πλευρά, για να δούμε αν πρέπει να κάνουμε συλλαλητήρια, αν δεν πρέπει, ποια είναι η άποψη του ενός, ποια του άλλου» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην διοργάνωση του συλλαλητηρίου ο κ. Σπίρτζης είπε, σε καταφανώς ειρωνικό τόνο, «θυμάμαι και άλλα τέτοια συλλαλητήρια, όπως το Μμένουμε Ευρώπη, τέτοια αυθόρμητα, που δεν τα διοργανώνει ο κόσμος τέτοια συλλαλητήρια καλό είναι να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αυθόρμητο ήταν αυτό εσείς λέτε; Δηλαδή δεν υπήρχαν από πίσω, πολιτικές δυνάμεις συγκεκριμένες που διοργάνωσαν αυτό το συλλαλητήριο και όχι μόνο;». Ο υπουργός μάλιστα τόνισε πως «δεν στήνονται εξέδρες από το διαδίκτυο, ούτε συγκεκριμένοι ηγέτες της εκκλησίας τοπικά, είτε άλλων κινήσεων φτιάχνουν αυθόρμητα μια εξέδρα».

Ο υπουργός είπε πως οι παριστάμενοι δεν καταδίκασαν την ακροδεξιά, διευκρίνισε ωστόσο πως «είναι σεβαστή η άποψη του καθένα». 

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε πως «ο λόγος που εκφράστηκε στο συλλαλητήριο είχε ξεκάθαρα ακροδεξιά χαρακτηριστικά και καμία πρόταση».

Πρόσθεσε επίσης πως, αν και μαζικό το συλλαλητήριο, είχε «εξασθενημένο παλμό».

Για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ανέφερε ακόμη πως «τα δεδομένα δεν τα ορίζουμε εμείς με το θυμικό και τα συλλαλητήρια...» και τόνισε πως απαιτούνται γενναίες αποφάσεις με το βλέμμα στο μέλλον.