Ο οδικός χάρτης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα με τα Σκόπια για το μακεδονικό ζήτημα ανεβάζει την πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη. Η ΝΔ λέει ένα κατηγορηματικό «όχι» στον «κατακερματισμό» της λύσης διότι θεωρεί ότι θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Κι αυτό διότι διαφαίνεται ότι ζητείται από την Ελλάδα να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις προς τα Σκόπια χωρίς αυτά να μπορούν να αλλάξουν το σύνταγμά τους που συνδέεται άμεσα και με την ονομασία και με τον αλυτρωτισμό. Ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή και χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει νέες συνθήκες και στην κοινωνία και στη Βουλή και έχει στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό το Σάββατο, χαρακτήρισε πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να μη θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, και ότι έτσι εξασθένησε την εθνική γραμμή. «Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος» τόνισε. «Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εντέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».

Ο Νίμιτς

Οι δηλώσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας Μάθιου Νίμιτς στην «Καθημερινή» άναψαν νέες φωτιές. Φέρεται να υποστηρίζει την τμηματική εφαρμογή μιας πιθανής λύσης, δηλαδή, όποιο όνομα συμφωνηθεί να εφαρμοστεί πρώτα από Διεθνείς Οργανισμούς και μετά από τα κράτη που σήμερα αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το σκέτο «Μακεδονία». «Αυτό, όμως, θα απαιτήσει πολλά χρόνια αναμονής αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πλήρης ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ως γνωστόν απαιτεί πολύ χρόνο» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Ο κατακερματισμός της όποιας λύσης θα είναι αντίθετος και υπονομευτικός για τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε. «Η Ελλάδα πάντα επεδίωκε μια ενιαία και αδιαίρετη λύση "όνομα - χρήση erga omnes - αλυτρωτισμός". Επεδίωκε, δηλαδή, λύση "πακέτο" χωρίς επικίνδυνες τμηματοποιήσεις και αβέβαια στάδια μιας μελλοντικής εφαρμογής».

Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα εάν αποδέχεται ή εργάζεται ήδη προς την επικίνδυνη κατεύθυνση του κατακερματισμού μιας πιθανής λύσης. «Η ΝΔ δηλώνει ευθέως την πλήρη αντίθεσή της σε αυτήν την τακτική υπονόμευσης και φαλκίδευσης των συμφερόντων της χώρας».



Ο Καμμένος

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει μείζον το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία. Το έθεσε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ενώ οι Τσίπρας και Κοτζιάς συζητούν με βάση τη σύνθετη ονομασία. «Θεωρεί στοιχειωδώς υπεύθυνο σε ένα εθνικό θέμα η κυβέρνηση να μην έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση;» έθεσε εκ νέου το ερώτημα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα συλλαλητήρια


Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι θα πάνε στο συλλαλητήριο της 4 Φεβρουαρίου, την διοργάνωση του οποίου ανέλαβαν οι παμμακεδονικές ενώσεις. Θα δώσουν το «παρών» μεταξύ άλλων οι Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μάκης Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.ά. Δεν θα παρεβρεθούν διότι θεωρούν ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική στο πεζοδρόμιο η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Νίκη Κεραμέως και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η Πειραιώς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι, αντί να ασχοληθεί με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη με το εθνικό πρόβλημα, προτάσσει διαρκώς τις μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις. «Έχει το θράσος να χαρακτηρίζει "προϊόν ακροδεξιών πιέσεων" τις αυτονόητες πατριωτικές ευαισθησίες των πολιτών, όπως και τις αντίστοιχες θέσεις που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» σχολίασε η ΝΔ.

Ο Σαμαράς

Την οργή του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι ο ο πρώην πρωθυπουργός είχε δεχτεί το σκέτο "Μακεδονία" για την ΠΓΔΜ υπογράφοντας ως ΥΠΕΞ σχετικό έγγραφο - Κανονισμό της ΕΟΚ το 1991» (Real News).

Συνεργάτες Α. Σαμαρά απάντησαν στον Νίκο Παππά:

«Μπερδεύονται τελευταία εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μπερδεύονται…

Επί δεκαετίες κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπήρξε λέει "πολύ άκαμπτος" και δεν παρέδιδε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Τώρα άρχισαν να τον κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι δήθεν "παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας" στα Σκόπια, πριν καν υπάρξουν ως ανεξάρτητο κράτος!

"Ανακάλυψαν" εμπορική συμφωνία με τη σκοπιανή επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στις 2 Δεκεμβριου του 1991! Τέτοιες συμφωνίες υπέγραφαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Μόνο που τα Σκόπια ζήτησαν επισήμως την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Δεκεμβρίου 1991, δύο εβδομάδες αργότερα…

Και τότε ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε απόφαση όλων των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ να μην αναγνωριστούν με το όνομα της Μακεδονίας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε λίγο τις ημερομηνίες, τις "Μακεδονίες" και τη γραμμή του! Που εχει αλλάξει πολλές φορές από τότε…

Και τους φταίει ο Σαμαράς. Που δεν άλλαξε ποτέ!

Υ.Γ. Κανείς ποτέ δεν επικαλέστηκε τις δεκάδες τέτοιες συμφωνίες πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας! Ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί…

Είναι συνένοχοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους έχει τυφλώσει η ψύχωσή τους με τον Αντώνη Σαμαρά;».