Την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθυνθεί ακόμη πιο δυναμικά στη λεγόμενη παραδοσιακή δεξιά βάση της ΝΔ καταδεικνύει η σκλήρυνση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του αρχηγού της έναντι των ζυμώσεων για το Σκοπιανό.

Ο τόνος δόθηκε στη διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ξεκάθαρο στίγμα της πρόθεσής του να «συνομιλήσει» με το συγκεκριμένο ακροατήριο και να αναθερμάνει τον δίαυλο επικοινωνίας της Πειραιώς με τη δεξαμενή της «λαϊκής Δεξιάς».  

«ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ»

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του βασίστηκε εν πολλοίς στο θυμικό των διαχρονικών υποστηρικτών της «γαλάζιας» παράταξης, με σαφείς πατριωτικές αναφορές (όσο ποτέ στο παρελθόν), αλλά και προσωπικά βιώματα, όπως η εξιστόρηση της συμμετοχής του παππού του στον Μακεδονικό Αγώνα.

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που ιστορικά κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες σε κρίσιμες για τη χώρα συγκυρίες, με κεντρικό άξονα τις εθνικές μας αξίες.

Αυτή την παρακαταθήκη δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να την καπηλεύεται κανένας. Πολλώ γε μάλλον οι πολιτικοί οπορτουνιστές και τυχοδιώκτες τύπου Καμμένου ή οι διάφοροι... αλεξιπτωτιστές, που με φόντο το Σκοπιανό επιχειρούν να καταστήσουν αντιληπτή την ύπαρξή τους, και, φυσικά, οι παντός είδους εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

Γι' αυτό λοιπόν και ο Κυριάκος θα συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος», προαναγγέλλουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, αποτυπώνοντας το πνεύμα των σχετικών συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του «γαλάζιου» στρατηγείου.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το νέο άνοιγμα Μητσοτάκη στους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους όχι μόνο θα έχει συνέχεια, αλλά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», θα εξελιχθεί και σε πεδία δράσης πέραν του «Μακεδονικού».

Ενδεικτικό παράδειγμα η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ενώσεις αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση για επιστροφή των περιβόητων αναδρομικών, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τους παραπλανήσει όπως έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα της ΝΔ ετοιμάζει ένα νέο πλέγμα δράσεων και συναντήσεων με επίκεντρο την Εκκλησία, προκειμένου να υπογραμμιστούν εκ νέου οι παραδοσιακές σχέσεις του κόμματος με όλες τις βαθμίδες του κλήρου.  

«ΚΑΣΤΡΑ»

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των περιοδειών του ανά την περιφέρεια (στον οποίο η Πειραιώς έχει προσδώσει εμφανώς προεκλογικό χαρακτήρα) από δύο «γαλάζια» εκλογικά κάστρα. Ο λόγος για την κεντρική Μακεδονία, όπου βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες, και την Πελοπόννησο, στην οποία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι κατά την επίσκεψή του σε Πέλλα και Πιερία δεν παρέλειψε να μιλήσει με άκρως κολακευτικά λόγια για τον δεξιών πολιτικών (και οικογενειακών) καταβολών περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας και άλλοτε αντίπαλό του στην κούρσα για την αρχηγία της ΝΔ Απόστολο Τζιτζικώστα, κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Περιφέρειά του είναι πρωταθλήτρια όσον αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, και στο μέτωπο της Πελοποννήσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συμβολίσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για την υπενθύμιση και υπογράμμιση των δεσμών… αίματος της παράταξης με την κεντροδεξιά βάση της περιοχής αναθέτοντας τον άτυπο ρόλο του «κομματικού περιφερειάρχη» στον πρώην υπουργό και τομεάρχη Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. «Δεν είναι μόνο ότι ο Μάκης μπορεί με μεγάλη άνεση να συνομιλήσει, αλλά και να καταλάβει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος στους νομούς της Πελοποννήσου.

Η παρουσία του έχει και το πλεονέκτημα της αναχαίτισης της Χρυσής Αυγής, η οποία στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφει μερικά από τα πλέον υψηλά ποσοστά της πανελληνίως», τονίζουν τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018