Έχοντας αποδεχτεί στην κυβέρνηση ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής θα είναι μεγάλο, προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι η διαχείρισή του. Άλλωστε και η πρόβλεψη των διοργανωτών πως η συγκέντρωση της Αθήνας θα έχει τριπλάσιο κόσμο από αυτόν που είχε στη Θεσσαλονίκη μόνο απαρατήρητη δεν περνά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν υπάρχει μια λαϊκή κινητοποίηση, όταν είναι μεγάλη, οφείλεις να την προσμετράς, να την λαμβάνεις υπόψη σου. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και έπειτα δεν μπορεί να είναι και ο αποκλειστικός παράγοντας σε τέτοιου είδους ζητήματα σαν τα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι εξωτερική πολιτική δεν κάνεις με βάση τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια αλλά το συμφέρον της χώρας. «Η συγκεκριμένη στιγμή είναι η καλύτερη για αμοιβαίους συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση όχι μόνο για το όνομα αλλά για το συνολικό πρόβλημα που έχουμε με τη FYROM» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η Ηρώδου Αττικού εξακολουθεί να αναδεικνύει τη διγλωσσία των στελεχών της ΝΔ για το Σκοπιανό από το 2008 μέχρι σήμερα. Βουλευτές και στελέχη επιχειρούν να τονίσουν πως ακόμα και για το θέμα των συλλαλητηρίων μέσα στη ΝΔ υπάρχουν δυο τάσεις, από τη στιγμή που κορυφαία στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Δένδιας δεν τάσσονται υπέρ τους. Από την άλλη επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέρνεται όλο πιο δεξιά καθώς έχει ανάψει το «πράσινο φως» στους βουλευτές του να στηρίξουν ψυχή και σώματι τη συγκέντρωση της Κυριακής.

Ακόμα από τα στελέχη της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό «ραντεβουδάκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά. Μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ανάγκη του προέδρου της ΝΔ να στείλει μήνυμα στο σκληρό δεξιό ακροατήριο της ΝΔ ότι η συμφωνία Καραμανλή του 2008 δεν υπάρχει πλέον και ότι ο ίδιος ακολουθεί την πολιτική Σαμαρά του 1993.

Ο πρωθυπουργός πάντως αναγνώρισε «το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων», ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί εξακολουθούν να βλέπουν πως στοιχεία ακροδεξιά αναμένεται να δώσουν τον τόνο και σε αυτή την κινητοποίηση, όπως έγινε και στη συμπρωτεύουσα.

Σε αυτό το συλλαλητήριο η κυβέρνηση θα έχει πλέον απέναντί της και την Εκκλησία, καθώς δεν είναι σε ισχύ η αποτροπή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δεν είχε ταχθεί υπέρ των συγκεντρώσεων.

Εν τω μεταξύ παρά τις δηλώσεις Καμμένου για στήριξη της κυβέρνησης, η κόντρα ανάμεσα στα στελέχη των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης συνεχίζεται.

«Να συμπαραταχθούν με την επίσημη θέση της κυβέρνησης», ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης από τους ΑΝΕΛ στη χθεσινή του συνέντευξη, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί, από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος θέλει να ξαναφέρει κοντά του το πατριωτικό ακροατήριο του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Καμμένος πυροδοτεί καθημερινά με δηλώσεις του την πολιτική διαμάχη, ενώ πολλές φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να του απαντούν.