Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά από μία σειρά λαθών στα οποία υπέπεσε από την πρώτη στιγμή τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και στο ζήτημα των συλλαλητηρίων. Τα λάθη αυτά αναγκάζουν πλέον την κυβέρνηση να αλλάξει την τακτική της στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα πιεσμένη τόσο από το αδιέξοδο στις συζητήσεις μετά και την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια, όσο και από τον όγκο των συλλαλητηρίων.

Συλλαλητήρια

Το πρώτο λάθος ήταν η προσπάθεια υποβάθμισης των συλλαλητηρίων. Η αρχή έγινε με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Στο είχαν επενδύσει στην αποτυχία του συλλαλητηρίου έτσι ώστε να την εκμεταλλευτούν και να αποφασίσουν μία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όπως έχει διαφανεί άλλωστε και από τις προτάσεις του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς που διέρρευσαν. Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν το συλλαλητήριο, τον ρόλο του και τη σημασία του, εκπέμποντας μηνύματα ενάντια σε αυτό.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μέσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησαν μέχρι τη συγκέντρωση της Αθήνας, η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν ήταν ξεκάθαρα εναντίον της συμμετοχής στο συλλαλητήριο αυτό καθαυτό, αλλά στράφηκε στην προσπάθεια της υποβάθμισης των διοργανωτών και των ομιλητών. Αυτό ήταν και το δεύτερο λάθος.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας αφόπλισε εντελώς την κυβέρνηση. Με τη συμμετοχή να είναι υπερδιπλάσια σύμφωνα με τους ψύχραιμους παρατηρητές, κατερρίφθη και το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό των ομιλητών. Για να γίνει αυτό, αρκούσε η παρουσία του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η παράμετρος της Αστυνομίας

Μεγάλο ρόλο στην πανωλεθρία της κυβέρνησης έπαιξε αναμφίβολα και η στάση της αστυνομίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στον κόσμο. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη, όταν η επίσημη εκτίμηση ήταν για 90.000 και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 500.000 πολίτες. Το συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι αφού η ΕΛΑΣ υποστήριξε ότι οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 140.000 και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1.500.000. Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για τον αριθμό του κόσμου προκάλεσαν ποικίλα συναισθήματα στον κόσμο, από οργή μέχρι και θυμηδία, αυξάνοντας κατακόρυφα ωστόσο τις υποψίες του κόσμου για προσπάθεια υποβάθμισης από την κυβέρνησης.

Διαπραγμάτευση

Την ίδια ώρα τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την κυβέρνηση και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης η οποία πλέον διεξάγεται υπό την πίεση της αντίθεσης του κόσμου σε όλες τις ονομασίες που έχουν προταθεί και περιλαμβάνουν το «Μακεδονία». Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αμηχανία μετά τις δηλώσεις που έγιναν στα Σκόπια από τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αλλά και τον ειδικό διαπραγματευτεί του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Παρόλο που η πλευρά της ΠΓΔΜ αλλά και του ΟΗΕ έχουν κλιμακώσει την συζήτηση με τις δηλώσεις τόσο του Νικολά Ντιμιτρόφ όσο και του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, αλλάζοντας κατ' ουσίαν τους όρους που τέθηκαν στο τραπέζι κατά την επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα, από το Μαξίμου απορρέει μία διάχυτη αισιοδοξία, η οποία στην πράξη φαίνεται να μην βρίσκει ερείσματα.