Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά να αποσταλούν στην Βουλή η πράξη της εισαγγελέως Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τρίων μαρτύρων ως προστατευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr  που επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, δεν υπήρχε διάταξη για τους «προστατευόμενους μάρτυρες».

Ειδικότερα, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την ανάκριση για την υπόθεση της Novartis, δεν είχε δώσει την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες που έχουν προχωρήσει σε σειρά καταθέσεων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι μάρτυρες  ετέθησαν σε καθεστώς προστασίας χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη από την δικονομία διάταξη του αντιεισαγγελέα.

Διαβάστε: Βόμβα στην υπόθεση Νovartis: Παράνομο το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων

Ο κ. Βενιζέλος ζητά επίσης τα έγγραφα με τα οποία οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τις ΗΠΑ τη συνδρομή τους στην έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει γιατί το όνομα του, ενώ δεν αναφέρεται στα αμερικανικά έγγραφα, συμπεριελήφθη στον φάκελο.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε,

στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:

Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.

Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.


Με εκτίμηση


Ευάγγελος Βενιζέλος».