Δεν είναι το όνομα που δυσκολεύει τα πράγματα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης Αθήνας Σκοπίων. Το σύνθετο έχει βρεθεί, το erga omnes… κουβεντιάζεται, αλλά τα υπόλοιπα, τα συνταγματικά ζητήματα της ΠΓΔΜ περί καταργήσεως των αλυτρωτικών άρθρων, αποτελούν μείζον πρόβλημα. Και οι δυσκολίες σε αυτό το πεδίο θολώνουν την προοπτική μιας λύσης που θα έδινε και στην Αθήνα το «πράσινο φως» για ένταξη της γειτονικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του ερχόμενου Ιουλίου.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, έχει ήδη προτείνει παρασκηνιακά την κοινή αποδοχή «σύνθετου ονόματος» και στη συνέχεια μια διμερή συμφωνία-υπόσχεση από την πλευρά των Σκοπίων για διευθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, όταν θα διαμορφωθεί στη σκοπιανή Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές. Σήμερα ο Ζάεφ λέει «όχι» σε αλλαγές συνταγματικές.

Στην Αθήνα διατυπώθηκε στην πολιτική σκηνή (πρώτα από τον κ. Βενιζέλο) η άποψη της αξιοποίησης και ενίσχυσης του δεσμευτικού για τα Σκόπια πολιτικού υλικού της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και με διεθνή εγγύηση (Σ.Α. του ΟΗΕ), ασχέτως δηλαδή του τι προβλέπει το σημερινό Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.