Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το νέο όνομα της πΓΔΜ. Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, θα έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα ενώ, λίγη ώρα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προβεί σε σχετικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Μολονότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Σκοπιανού, η σημερινή ανακοίνωση του νέου ονόματος της πΓΔΜ αποτελεί ένα καθοριστικό μεν αλλά όχι οριστικό βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο λόγος για την μη επίλυση του Σκοπιανού από σήμερα είναι ότι από τη συμφωνία του ονόματος μεταξύ των δύο πρωθυπουργών μέχρι την οριστική εφαρμογή του μεσολαβούν πολλά βήματα.

Α. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί αρχικά από τη Βουλή της πΓΔΜ. Για να περάσει τη συμφωνία για το νέο όνομα, ο κ. Ζάεφ θα χρειαστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία και άρα στήριξη και από βουλευτές που προέρχονται από την αντιπολίτευση του VMRO. Κρυφό χαρτί στο χέρι του Ζόραν Ζάεφ είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, που προέρχεται από το ακροδεξιό αντιπολιτευτικό κόμμα και, δεδομένων των αρχηγικών τάσεων που εκφράζει το τελευταίο διάστημα, θα προσπαθήσει να αφαιρέσει βουλευτές από τον πρώην πρόεδρο και επικεφαλή του κόμματος Γκροέφσκι.

Β. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή προκειμένου να πάρει νέα έγκριση από τους Σκοπιανούς βουλευτές, με την τελική επικύρωση της νέας ονομασίας να καθυστερεί.

Γ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα κληθεί να συμβάλει στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας», αν επιβεβαιωθεί το όνομα και προχωρήσουν οι διαδικασίες, στην Ευρωατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ελληνική στήριξη είναι η συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς Σκοπίων.

Δ. Στις 25 και 26 Ιουνίου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ, δύο ημέρες αργότερα, στις 28 και 29 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να δοθεί ένα πρώτο θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ένωση. Ενστάσεις αναφορικά με την ένταξή της αναμένεται να εκφράσουν Γαλλία και Ολλανδία ενώ την υποψηφιότητα θα στηρίξει η Γερμανία.

Ε. Αμέσως μετά τη σύγκληση των ευρωπαϊκών οργάνων, θα ακολουθήσουν τα όργανα του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, στις 11 Ιουλίου θα διενεργηθεί σύγκληση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθεί στη γειτονική χώρα μία πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση βάση συμφωνίας.

Στ. Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα αποστείλει τηλεγράφημα στις 190 και πλέον χώρες που την αναγνωρίζουν ως Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) ότι το νέο της όνομα θα είναι Severna Makedonija. Η νέα ονομασία, εφόσον πάρει και τη σχετική έγκριση και νομοθετηθεί επίσημα, θα έχει ισχύ σε όλα τα διεθνή fora αλλά και τις διμερείς σχέσεις της χώρας.

Ζ. Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί ύστερα από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί, βάση του χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για την κυβέρνηση Ζάεφ, τότε θα προχωρήσει κανονικά η συνταγματική αναθεώρηση χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Σε περίπτωση, όμως, που ο σκοπιανός λαός αποφανθεί διαφορετικό, θα πρέπει να διενεργηθούν νέες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να υπάρξει νέα σύνθεση στη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Η. Τέλος, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκρεμεί και η κύρωση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» πάρει την έγκριση της ελληνικής Βουλής χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα ή ακόμη και πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η «Βόρεια Μακεδονία» θα αποκτήσει το «χρυσό» εισιτήριο της συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.