Εφ' όλης της ύλης αναμένεται να είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την στάση που θα κρατήσει το κυβερνών κόμμα στο θέμα της Novartis. Όπως έχουν ήδη αναφέρει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει την σύσταση της προανακριτής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis ενώ θα αναφερθεί στις αλλαγές που θα κάνει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει σε κυνήγι μαγισσών θα επισημάνει, ωστόσο, ότι κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος. Θα ξεκαθαρίσει ακόμα ότι πρόθεσή του είναι να μην μείνουν στο «συρτάρι» όσα αναφέρονται στη δικογραφία από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση, αλλά και το σκεπτικό που τον οδήγησε στο να προτείνει στην ΚΟ τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Θα επισημάνει πως πρόκειται για μια όζουσα υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις, που προέκυψε με στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για τη Novartis. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξάρει τη βούληση της κυβέρνησης όλα τα στοιχεία να δουν το φως της δημοσιότητας χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμα ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους αποκομίζοντας διττό κέρδος: Να αναδείξει τη ροή του χρήματος και τον τρόπο που λειτουργούσε το παλιό πολιτικό σύστημα και παράλληλα να κερδίσει πολιτικά οφέλη που κατά πολλούς θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της δικαιοσύνης ζητώντας από την ηγεσία της ΝΔ να ξεκαθαρίσει, αν κατηγορεί εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν βάσει συγκεκριμένων εντολών.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί τέλος στην θετική πορεία οικονομίας, τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές ενώ θα τονίσει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης του Μακεδονικού.