Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Parapolitika.gr και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε, γι’ ακόμη μία φορά, ότι δηλώνει «παρών» για τον δήμο Αθήνας και δήλωσε ότι όταν, στην πρόσφατη ομιλία του, αναφέρθηκε σε «πορφυρογέννητους» στο δήμο της Αθήνας δεν εννοούσε τη Ντόρα Μπακογιάννη, όπως κάποιοι τον κατηγόρησαν, αντιθέτως τόνισε ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσφερε στην πόλη, δεν πήρε».

Σχετικά με το θέμα για την αιφνιδιαστική απόφαση της ΚΕΔΕ να προβούν σε κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών την ερχόμενη Τρίτη, σε όλη τη χώρα, εξηγεί ότι είναι μία απάντηση στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος συμπεριλαμβανει, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη δημιουργία Πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική, άρθρο που προβλέπει την ένταξη των παιδιών 4 ετών, στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της  ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στα PARAPOLITIKA.GR

• Κύριε Πατούλη, εξηγήστε μας για ποιο λόγο αποφασίσατε αιφνιδιαστικά να κλείσετε την προσεχή Τρίτη, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα;

Είναι η δικαιολογημένη αντίδραση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και των εργαζομένων στους Δήμους, στην αιφνιδιαστική κι αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, να συμπεριλάβει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη δημιουργία Πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική, άρθρο που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών, στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μετά την εξέλιξη αυτή αποφασίσαμε από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ –ΟΤΑ και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων , να στείλουμε καταρχήν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και να ζητήσουμε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την πραγματική διάσταση του ζητήματος. Την προσεχή Τρίτη 20 Φεβρουαρίου θα κλείσουμε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα και θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι η αρχή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουμε αν δεν εισακουστούν οι απόψεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την απαξίωση και το κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών.

• Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που είστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη πολιτική, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;
Υπάρχουν τέσσερις καταρχήν συγκεκριμένοι λόγοι που διαφωνούμε με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι συνέπειες της ψήφισης μιας τέτοιας διάταξης, στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς κι εξηγούμε αναλυτικά στον πρωθυπουργό τους 4 βασικούς λόγους που θα συμβεί αυτό. Συγκεκριμένα:

1ον. Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο. Ενώ ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

2ον. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ήδη σήμερα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν προστεθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμη παιδιά.

3ον. Για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Ενώ ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

4ον. Χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία , στα οποία θα ενταχθούν τα 4χρονα παιδιά, δεν λειτουργούν 11 μήνες το χρόνο, αλλά 9. Επίσης η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών όπως συμβαίνει σήμερα στους παιδικούς σταθμούς, λόγω της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού.

• Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας;
Δήλωσα παρόν στον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες, κάτω από την Ακρόπολη, μια μεγάλη ομάδα ενεργών πολιτών αυτής της πόλης , για να κάνει η Αθήνα ένα Νέο Ξεκίνημα. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, που στόχο έχει να ανατρέψουμε όλα όσα μας ενοχλούν σήμερα στην Αθήνα και κρατούν την πόλη της καρδιάς μας πίσω.

• Όταν αναφέρεστε σε πορφυρογέννητους που εκμεταλλεύθηκαν το Δήμο της Αθήνας ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους ανέλιξη, αναφέρεστε και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη;

Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσφερε στην πόλη , δεν πήρε. Όταν ανέλαβε τη θέση της Δημάρχου ήταν ήδη καταξιωμένο πολιτικό στέλεχος. Η εμπειρία και οι γνώσεις που διέθετε , ήταν τα ισχυρά της πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να προσφέρει σημαντικό έργο, το οποίο όλοι αναγνωρίζουν. Η σημερινή εικόνα της Αθήνας έχει καμία σχέση με την εικόνα της πόλης, όταν ήταν Δήμαρχος η Ντόρα;