Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτής σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο αναπληρωτής υτπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιτέθηκε σε όσους βρίσκονται στον φάκελο -κυρίως στον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο- υποστηρίζοντας πως δικές τους αποφάσεις άνοιξαν το δρόμο για την υπερτιμολόγηση. 

Ο Πολάκης χαρακτήρισε την υπόθεση «ένα από τα τρία παγοβούνα στα οποία προσέκρουσε η χώρα».

Ειρωνεύτηκε τις καταγγελίες από τον πολιτικό κόσμο για την ελληνική πτυχή της έρευνας, λέγοντας πως «κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία». «Σας προτείνω να μηνύσετε τους βουλευτές του 2011 που κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στον τότε υπουργό Υγείας χρησιμοποιώντας εκφράσεις των συμμοριτών για πιράνχας, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος» είπε χαρακτηριστικά, αποσαφηνίζοντας πως αναφερόταν σε ερωτήσεις από Μπακογιάννη, Μακρογιαννακη, Κιλτιδη και Αυγενάκη.

«Το παράθυρο υπερτιμοληγήσεων άνοιξε το 2001» είπε και τόνισε ότι «από πολιτική απόφαση ξεκίνησαν και οργανώθηκαν όλα, τίποτα δεν πέφτει από τον ουραν, πώς διασφαλιζαν την ομαδική τύφλωση» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο αναπληρωτής υπουργός σε πολλά σημεία άφησε σκιές, κάνοντας λόγο είτε για «πονηρές διαταξούλες» είτε αφήνοντας υπαινιγμούς για συσχετισμό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εξελίξεων, ρωτώντας ρητορικά αν αυτά ήταν «τυχαία».

«Το σκανδαλο novartis είναι παγκόσμιο αλλά εχει μία ιδιαίτερη ελληνική πτυχή, γιατί; Γιατί η χώρα, με διεθνείς συμφωνίες, ως οικονομία μέσου μεγέθους, ήταν χώρα τιμής αναφοράς. άρα μία υψηλή τιμή εδώ μεταφραζόταν σε υψηλές τιμές αλλού» είπε. «Τρώγαμε ένα ψέμα πως είχαμε την φθηνότερη τιμολόγηση της Ευρώπης» είπε, λέγοντας: «Κολοκύθια με ρίγανη». 

«Είμαστε η μοναδική χώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2016 δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τιμή με τις εταιρείες» είπε, συνεχίζοντας σε ειρωνικό τόνο προς την αντιπολίτευση: «Βγαίνετε και παινεύστε, σαν να μιλάτε σε χώρα της Αφρικής, πως μειώσατε τη δαπάνη. Τι μειώσατε; Μεταφέρατε το κόστος στους ασθενείς».

«Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους, ξέρουμε τον χώρο, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν υπάρχει πεδίο συνδιαλλαγής, για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα σε αυτή τη χώρα» είπε. 

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα του θανάτου της μικρής Μελίνας, λέγοντας: «Για αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί και προσπαθήσουν να πατήσουν στο θάνατο ενός κοριτισου».

«Έχω σώσει πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου και είναι ντροπή να χρησιμοποιηθείς αυτό το πράγμα» είπε, λέγοντας πως θα παραιτηθεί «αν βρεθεί έστω και ένας που να πει ότι σήκωσα το τηλέφωνο και είπα να γίνει αυτό και εκείνο, όπως και για τους 12,5 χιλιάδες διορισμούς» στον χώρο της Υγείας.