Εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών και θεμελιώδων αξιών της Δημοκρατίας με συστηματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, αποδίδοντας την υπόθεση της Προανακριτικής στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά και σκόπιμα «προανήγγειλε, επώασε και κυοφόρησε πολιτικά» την υπόθεση, λέγοντας σαφώς ότι η υπόθεση υποκινήθηκε ευκαιριακά -επιμένοντας ότι αυτό έγινε χωρίς στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, μέσω εντύπων (αναφέρθηκε επανειλημμένα στο Documento) και, κυρίως υπογραμμίζοντας πως η αθέμιτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη γίνεται συστηματικά (και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Βασιλική Θάνου). 

Αναφέρθηκε εκτενώς στην δικονομική μεθόδευση, χαρακτηρίζοντάς την κραυγαλέα και απαριθμώντας ακόμη και σημεία της ανακριτικής διαδικασίας -όπως δυσανάλογα μεγάλες πραμονές στις ανακριτικές Αρχές σχετικά με την έκταση των καταθέσεων. Το ίδιο έκανε με τις κινήσεις κυβερνητικών παραγόντων που, κατά τις τλευταίες ημέρες, συνιστούν παράβαση των θεσμικών τους καθηκόντων («Ο Πολάκης τους ήξερε τους μάρτυρες, εμείς δεν τους ξέρουμε»).

«Ευχαριστώ για την, έστω και μίζερη, αναφορά σε μένα...»

Ξεκινώντας στο γνωστό του ύφος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που δεν με παραλείψατε, που βρήκατε και μία θέση και για μένα, παρόλο που ο μάρτυρας δεν ανέφερε ούτε μία σκαμπρόζικη ιστορία για μένα».

«Πολύ μίζερη η αναφορά μου. Υποθέτω πως το όνομά μου μπήκε από συνήθεια, κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες απόπειρες» είπε, λέγοντας πως αυτό συνέβη «επειδή μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

«Σας ευχαριστώ επειδή με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί αυτό διακυβεύεται, οι θεμελιώδεις θεσμοί».

«Γιατί αυτό γίνεται τώρα; Μήπως έτυχε να εμφανιστούν τώρα κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες την επομένη του συλλαλητήριου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό» είπε.

«Την υπόθεση την προαναγγέλλετε και την επωάζετε ως κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο. Γιατί μετά από ενάμιση χρόνο αυτή η επιτάχυνση; Επειδή ο ριζοσπαστισμός σας στην οικονομία εξατμίστηκε, γίνατε τα καλύτερα ντελίβερι μποϊ και στην οικονομία γλύφετε εκεί που φτύνατε χωρίς αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση διαλέγει την εύκολη διαφυγή: Εκβιασμό των θεσμών»

«Επειδή πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η καθαρή έξοδος είναι εφικτή, όπως είπαν Ρέγκλγινγκ, Λαγκάρντ, Ντραγκι στον Τσακαλώτο». «Θυμάστε ότι εγώ πριν από όλους τους θεσμικούς υπεθυνμούς εγω σας είπα πάρτε την προληπτική γραμμή; Και θυμάστε την επηρμένη και ανεπίγωνστη απάντηση Τσακαλώτου; ΌΠως το 15 πήγα στην τηλεόραση το μαιλ Χαρδούβελη και είπε θα είναι παιδική χαρά» είπε.

«Πήγαμε στο ονομοατολογικό χωρίς να αναζητείτε ούτε υπεθυνότητα ούτε συναίνεση αλλα θέλατε να φέρετε σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση για να καλύψετε την ενδοκυβερνητική απόκλιση» είπε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1, γιατί τώρα γνωρίζαμε τα πάντα» και κυρίως «επειδή είναι η πρώτη φορά με Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο με διολίσθηση, αντί για γκρίζες ζώνες τώρα με την θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων». «Αυτή είναι η πραγματικότητα λόγω ανεπάρκειας κυβερνώντων και επειδή παίζουν εν ου παικτοίς».

«Στην Κύπρο ποια είναι η πολιτική, τι γίνεται με το γεωτρύπανο, με την ΑΟΖ;» ρώτησε. «Όταν γίνονται όλα αυτά η κυβέρνηση αναζητά την εύκολη διαφυγή, που είναι ο εκβιασμός των θεσμών» τόνισε.

Και υπογράμμισε: «Ζοφερή κατάσταση στη Δικαιοσύνη, θίγεται όχι μόνο η εξωτερική αλλά και η εσωτερική ανεξαρτησία της. Οι δικαστές βρίσκονται υπό στενή παρακολουθηση, ασκούνται συνεχώς πιέσεις όταν η κρίση τους δεν αρέσει. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τις παρεμβάσεις στους εφέτες».

«Το μέτωπο είναι καθαρό: Δημοκρατία ή αυταρχισμός»

«Στέλνω μήνυμα ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας στην συντριπτική πλειονότητα των δικαστών και ζητώ στο όνομα του Δικαίου να σταθούν όρθιοι σε αυτήν την απόπειρα» τόνισε χαρακτηριστικά. «Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει εργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

«Το κόλπο είναι πολύ απλό, θέλουν η σκευωρία να μείνει εκκρεμής, επειδή η στρατηγική τους είναι η στρατηγική της όξυνσης».

Και καταλήγοντας είπε: «Μόνη λύση, και λυπάμαι που το λέω, είναι οι εκλογές. Υπάρχουν πλέον καθαρά μέτωπα: Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου ή αυταρχισμός, δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στην λάσπη, ο αγώνας είναι για τα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου».

«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης αλλά και προχειρότερης σκευωρίας της Μεταπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας.