Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την προανακριτική για την Novartis, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε ευθέως εναντίον του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «αρχισυμμορίτη» και λέγοντας πως σε βάρος του στήθηκε σκευωρία. Κάλεσε δε, επιτιθέμενος στο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, «να βγουν οι κουκούλες» λέγοντας πως τέτοια δυνατότητα υπάρχει «αν υπάρχει πολιτικό θάρρος».

«Ο πρωθυπουργός ως συμμορίτης έστησε την σκευωρία επειδή δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του» είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας. «Η συμμορία έστησε πλεκτάνη» είπε, μιλώντας χαρακτηριστικά για «μεθόδους τελικής λύσης από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Χαρακτήρισε επανειλημμένα ψεύδη, συκοφαντίες και γενικόλογες πιθανολογίες τα όσα αναφέρουν σε βάρος του οι μάρτυρες. Μίλησε δε πολλές φορές για «συκοφάντες», «άθλιους», «ρουφιάνους», «χαφιέδες», «μηχανορράφους», «ποταπούς», «πληρωμένα πιστόλια», «μπράβους» ενώ χαρακτήρισε τους μάρτυρες «αδίστακτους κουκουλοφόρους». 

«Όσο κι αν έχω προσπαθήσει, κατέστη αδύνατον να αντιληφθώ τις συνθήκες για τις οποίες καλούμαι να απολογηθώ» είπε ο βουλευτής.

«Ο πρωθυπουργός ανέβαλε ως συμμορίτης να στήσει αυτήν την σκευωρία γιατί δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και σε ό,τι με αφορά η αντιπολιτευτική μου φωνή του κάνει ζημιά».

«Εφόσον όμως το τόλμησε, του διαμηνύω ότι την φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του, για το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο, τα σκάνδαλα της Σαουδικής Αραβίας, και όλα, η δική μου φωνή είναι ελάχιστη για να την φιμώσει».

«Απέκτησα την δυνατότητα να κρίνω όσους είναι σάπιοι. Δεν θα υπάρξει έλεος, οίκτος, στα πολιτικά ζόμπι που οδεύουν στην χωματερή της ιστορίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε επανειλημμένα ψεύδη, συκοφαντίες και γενικόλογες πιθανολογίες τα όσα αναφέρουν σε βάρος του οι μάρτυρες. «Φαιδρότητες που αποδείχθηκαν με την δημοσίευσή τους, συκοφαντικά ψεύδη» είπε, λέγοντας πως «είμαι σήμερα σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως τους ψευδομάρτυρες».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ψευδομάρτυρες πιθανολογούν με έμμεσες αναφορές, αλλά ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα» ανέφερε, λέγοντας πως «στην πραγματικότητα καταθέτουν μόνο ψεύδη».

«Η κουκούλα μπορεί να βγει. Έχετε το πολιτικό θάρρος να πάρετε μία τέτοια έντιμη απόφαση;» ρώτησε, λέγοντας πως «εδώ είμαστε να δούμε ποιοι φοβούνται να βγει η κουκούλα».

«Φαιδρότητες που αποδείχθηκαν με την δημοσίευσή τους, συκοφαντικά ψεύδη» είπε, λέγοντας πως «είμαι σήμερα σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως τους ψευδομάρτυρες». 

 «Δεν φοβάμαι τη συμμορία, θα συντρίψω όσους προσπάθησαν να σπιλώσουν την προσωπική και πολιτική μου τιμή» υπογράμμισε. 

Πρόκειται, συνέχισε, για «μεθόδους τελικής λύσης όταν διαπίστωσαν πως ανακάμπτουμε πολιτικά, να μας θέσουν εκτός πολιτικής». «Η μέθοδος γνωστή, γνωστοί και οι όροι της, οι όροι που έρχονται από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας» είπε.

«Γιατί εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα να μας κοιτάτε στα μάτια, αλλά μέσα από τις κουμπότρυπες μίας κουκούλας, κάνοντας ένα καλό ντιλ με τις αρχές όπως λέει ένας εξ αυτών» ανέφερε.

Κόντρα με Βούτση: Είστε μεροληπτικός πρόεδρος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προκλήθηκε και κόντρα με το προεδρείο της Βουλής για την διάρκεια της ομιλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Όταν ο Νίκος Βούτσης του είπε πως «σέβεται την αμηχανία και νευρικότητα» του βουλευτή, ο κ. Λοβέρδος του αντιγύρισε: «Εσείς είστε αμήχανος και μεροληπτικός και απολύτως υπεύθυνος για τις διαδικασίας κονσέρβας» στη συζήτηση.

«Είστε μεροληπτικός πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι δικός μας» είπε στον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής.