Σε αποδόμηση του αριστερού προσήμου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την περίπτωση της πρώην υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου που διεκδίκησε την επιδότηση ενοικίου των 1.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι με τον σύζυγο της υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι το πλουσιότερο ζευγάρι του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μάλιστα ότι η σχετική ρύθμιση του τότε υπουργού κ. Μάρδα που έδινε το δικαίωμα να παίρνουν τα 1.000 ευρώ και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί εκτός από τους βουλευτές, ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2015 μαζί με το τρίτο μνημόνιο. «Η χώρα χανόταν και εσείς περνάγατε ρουσφέτια» δήλωσε στη Βουλή. Έκανε κριτική και στην ανακοίνωση της κυρίας Αντωνοπούλου η οποία ήταν «μια σπονδή στην αλαζονεία και η αρχική της αντίδραση ήταν η επιτομή της υποκρισίας».

Σε κάθε περίπτωση -τόνισε- οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά: Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Το μόνο που επιβεβαιώνεται πια καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στο δρόμο της ηθικής απαξίωσης.

Ο Πάιατ

Νέα επεισόδια στη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το σκάνδαλο της Novartis σημειώθηκαν τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο είχε τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή. Προφανώς με την έγκριση του πρέσβη, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, κομματικές πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι είπε στον πρόεδρο της ΝΔ πως «η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο, δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς». Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων όπως και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υποβαθμίσει την δήλωση Πάιατ για τα πολιτικά πρόσωπα λέγοντας πως «καλό είναι να περιμένουμε και να δούμε ποιες ακριβώς ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το FBI, κρατήστε μικρό καλάθι». Πήρε όμως εμέσως την απάντηση από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη που έκανε retweet τρία δημοσιεύματα που ανέφεραν τα συγκεκριμένα λεγόμενά του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τοποθέτησή του.

Ο Κουρουμπλής

Η Πειραιώς με αφορμή δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» που αναφερόταν στην ύπαρξη έγγραφης καταγγελίας την οποία είχε συμπεριλάβει στη δικογραφία της Novartis η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράϊκου και στην οποία κατηγορούνταν ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, όπως και ο διάδοχός του κ. Ανδρέας Ξανθός, εγείρει 4 κρίσιμα ερωτήματα.

1. Γιατί δεν ελέγχθηκε από τη -διάδοχο της κυρίας Ράϊκου- κυρία Ελένη Τουλουπάκη η συγκεκριμένη καταγγελία;

2. Γιατί έμεινε εκτός της έρευνάς της η περίοδος μετά το 2015, όταν ακόμη και το πληροφοριακό δελτίο του FBI ρητά αναφέρει ότι οι παράνομες πρακτικές της Novartis συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2017;

3. Γιατί οι μάρτυρες -προστατευόμενοι και μη- δεν κλήθηκαν να απαντήσουν και για την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

4. Για ποιον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμπεριέλαβε και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην πρότασή της για σύσταση προανακριτικής, ενώ αποκαλύπτεται πλέον ότι υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του;

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την εν λόγω καταγγελία, με το επιχείρημα ότι αυτή έγινε ανώνυμα» τόνισε η ΝΔ.

Σκοπιανό

Ανησυχία επικρατεί στη ΝΔ για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «είναι θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο οι όποιες πληροφορίες να φτάνουν από το εξωτερικό ή από διαρροές και η κυβέρνηση να κρατάει κόμματα και πολίτες στο σκοτάδι.

«Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια παραμένει γκρίζα» τόνισε. Η ΝΔ βλέπει να προωθείται λύση κατακερματισμένη και όχι ενιαία, που να περιλαμβάνει όνομα, εφαρμογή, αλυτρωτισμό και σύνταγμα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.