Να ξαναγράψει τη λίστα με τα ονόματα των νέων υπουργών της κυβέρνησης ανάγκασε από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υπουργούς Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη.

Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλώβισε τον Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένες επιλογές αλλά και σε ένα σοβαρό δίλημμα σχετικά με τους τρεις υπουργούς του.

Η Νέα Δημοκρατία, σε μια κίνηση ματ, ζητά  από τη Βουλή να ερευνήσει τυχόν εμπλοκή των τριών υπουργών στην υπόθεση Νοvartis και σήμερα ο Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους τρεις υπουργούς του που μπαίνουν στο κάδρο της Novartis.

Ο πρόεδρος της ΝΔ «εγκλώβισε» τον πρωθυπουργό και τον στρίμωξε στα σχοινιά για Novartis και ανασχηματισμό, καθώς όποια απόφαση και να πάρει, είτε τους κρατήσει στην κυβέρνηση είτε τους αντικαταστήσει, πράγμα δύσκολο ωστόσο για κάποιους από αυτούς όπως ο κ. Πολάκης, θα υπάρχει κόστος.

Ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος είτε να κρατήσει στην κυβέρνηση τρεις υπουργούς που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στη Novartis, έστω και μέσα από την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική, είτε να τους αντικαταστήσει ή να τους μετακινήσει, κάτι που η αντιπολίτευση θα μεταφράσει ως ομολογία της εμπλοκής τους στην υπόθεση.