Στη Βαρσοβία βρέθηκε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου επισκέφθηκε την έδρα της Frontex. Συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κ. Fabrice Leggeri και ενημερώθηκε για τον τρόπο δράσης της Υπηρεσίας, στο επιχειρησιακό της κέντρο.

Από την εκτενή συζήτηση και ενημέρωση προκύπτουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:

1. Ο ρόλος της Frontex ενισχύεται και διευρύνεται καθώς καλύπτει όχι μόνον την επιτήρηση των Ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβολή του νόμου και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, όπλων και ναρκωτικών.

2. Η Μεσόγειος είναι το κύριο πεδίο της επιχειρησιακής της δράσης.

3. Το ζητήματα του προσφυγικού - μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές της.

4. Παρά την ύφεση που παρατηρείται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού απαιτείται να παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

«Η Frontex παραμένει ένα πολύ σημαντικό επιχειρησιακό “εργαλείο” στην αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ελληνικών αρμοδίων αρχών με την ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία. Να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος».