Κρας τεστ για το πώς θα εξελιχθεί η Προανακριτική στην οποία παραπέμφθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, θα είναι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση. Η ΝΔ θα επιμείνει ότι δεν πρέπει να κλείσει άρον άρον όπως θα ήθελε η κυβέρνηση «τώρα που αποκαλύφθηκε ότι έστησε πολιτική σκευωρία», όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Επίσης θα θέσει μετ' επιτάσεως την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των πολιτικών που έχουν παραπεμφθεί με τους προστατευόμενους μάρτυρες ακόμη και αν οι τελευταίοι φορούν «κουκούλα» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτικών να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς με τους οποίους τους κατηγόρησαν ότι πήραν μίζες από την Novartis. Ένα από τα πρώτα θέματα που θα προκύψουν είναι το αν οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες ή κλειστές. Ήδη το ζήτησε ο Ανδρέας Λοβερδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Το ζήτημα των θεσμών είναι κεντρικής σημασίας για εμάς και δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το διεθνές οικονομικό forum των Δελφών.

«Πιστεύω ότι όλες οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις -είτε προέρχονται από τη δεξιά είτε την αριστερά- ακολουθούν την ίδια τακτική όταν έρχονται στην εξουσία» συνέχισε. «Και αυτή συνίσταται στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τα ΜΜΕ, να επέμβουν στο έργο της δικαιοσύνης και να κυνηγήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Έχουμε δει και τα τρία αυτά στοιχεία με την παρούσα κυβέρνηση.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη με τρόπο ο οποίος είναι απολύτως απαράδεκτος σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και συμβαίνει αυτό με ξεκάθαρες οδηγίες που δίνονται από τη κορυφή της κυβέρνησης».

Κατά Θάνου

Άφησε αιχμές και για την Βασιλική Θάνου. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προσέλαβε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως ειδική σύμβουλο τη μέρα που παραιτήθηκε. «Αυτές οι πρακτικές συνιστούν ευθεία παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύουν τον πυρήνα κάθε δημοκρατίας» τόνισε.

Η Πειραιώς σχολίασε και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επίσης από τους Δελφούς, για το ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή και την υπόθεση των μιζών που η γερμανική δικαιοσύνη συνδέει με το μετρό. «Καθώς ήταν στους Δελφούς θα έμαθε προφανώς ότι ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, από το ίδιο ακριβώς βήμα, δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοίχισε στη χώρα 200 δισεκατομμύρια ευρώ» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Νόμος και τάξη

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-κυβέρνησης για την φερόμενο ως διακινητή τρομοφάκελλου που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Μετά τις καταστροφές στις οποίες επιδόθηκαν αντιεξουσιαστές στην Ερμού την οποία επισκέφθηκε ο Κ.Μητσοτάκης και την Πατησίων ζητώντας την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού από την Αυλώνα, όπως και έγινε τελικά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όλα αυτά συμβαίνουν με δική της ευθύνη και προειδοποίησε ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επιβάλει το νόμο και την τάξη.

«H Κυβέρνηση, που επιχείρησε με φωτογραφική διάταξη να βγάλει από τη φυλακή τον Ξηρό και άλλαξε το νόμο για να παίρνει άδειες ο Κουφοντίνας, ενδίδει πλέον και στους εκβιασμούς και των κουκουλοφόρων που καταστρέφουν ανενόχλητοι την Αθήνα, μεταφέροντας τον “ήρωά” τους Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού» ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωση της. «Είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση σύρεται σε αυτές τις αποφάσεις λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών ή της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η Κυβέρνηση εξευτελίζει κάθε έννοια κράτους δικαίου ντροπιάζοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς. «Γεννούν πολλά ερωτήματα καθώς σχετίζονται και με την υπόθεση της απόπειρας πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία για την οποία ελέγχεται ο κ. Καμμένος» δήλωσε ο τομεάρχης Αμυνας Βασίλης Κικίλιας.
Συγκεκριμένα, αποστρατεύθηκε ο Ταξίαρχος Μιχαήλ Παπαδάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ήταν ο αξιωματικός που ενεργώντας με τη θεσμική του ιδιότητα «χάλασε την “δουλειά” που πήγε να στήσει ο κ. Καμμένος με τον εκλεκτό του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μετά την άλωση του κρατικού μηχανισμού που επιχειρεί συστηματικά η Kυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τώρα επιδιώκει να ελέγξει και τις Ένοπλες Δυνάμεις αποπέμποντας αξιωματικούς που προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας, και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα».

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η χειρότερη και πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης μετρά πλέον τον χρόνο της αντίστροφα».