Ολοκληρώθηκε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές της Ανδριανούπολης, η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και ζητήματα της οικονομίας.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε μια πλήρης χαρτογράφηση της κατάστασης. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο» και ξεκαθάριζαν πως η κυβέρνηση είναι «εν αναμονει των αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης» και μέχρι τότε δεν πρόκεται να προχωρήσει σε καμία άλλη κίνηση. 

Στη φάση αυτή, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ωστόσο επεσήμαναν ότι είναι σε εξέλιξη προφανώς μια σειρά από επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και η στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που ασκεί την εξωτερική πολιτική της το τελευταίο διάστημα, ενώ συζητήθηκε η αύξηση διπλωματικών και πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα για να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο. 

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε μια πρώτη συζήτηση κυρίως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την προετοιμασία για την τέταρτη.

Συνομολογήθηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ, γεγονός που «διευρύνει τις δυνατότητες» για να διαπραγματευτεί και αν επιτύχει μια έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο με καλούς όρους.