Σε ρετιρέ της Πλατείας Αµερικής, ιδιοκτησίας γνωστού Ελληνα ακαδηµαϊκού, βρέθηκε την περασµένη ∆ευτέρα ο Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ µαζί µε 40 γυναίκες, όλες τους ανώτερα στελέχη σε ιδιωτικές και δηµόσιες επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Ο σκοπός της «µυστικής εκδήλωσης», τη διοργάνωση της οποίας είχε η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία µε τον συγκεκριµένο καθηγητή, που παραχώρησε τον χώρο, ήταν οι «κυρίες της ενέργειας» να ενηµερωθούν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για τις προθέσεις της χώρας του στον συγκεκριµένο τοµέα, υπό το πρίσµα πάντα και της επίδρασης στο µέτωπο της εξωτερικής µας πολιτικής και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια της κλειστής εκδήλωσης, ο Αµερικανός πρέσβης ανέπτυξε την ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο µε επίκεντρο την Ελλάδα, καθιστώντας σαφή την ανάγκη αποδυνάµωσης του ρωσικού παράγοντα. ∆έχτηκε πλειάδα ερωτήσεων για τα µείζονα ζητήµατα της επικαιρότητας, για τα οποία έχουν ενδιαφέρον και παρέµβαση οι ΗΠΑ. Για την υπόθεση Novartis και τις έρευνες του FBI δεν θέλησε να πει κουβέντα. Για το Σκοπιανό τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και, εµµέσως πλην σαφώς, συνέστησε εγκράτεια στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι «και εµείς δεν πρέπει να ζητάµε παράλογα πράγµατα». Ωστόσο, όσες φορές αναφέρθηκε στην ΠΓ∆Μ δεν την αποκάλεσε «Μακεδονία», αλλά η αναφορά του ήταν για τα «Σκόπια».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της σηµερινής κυβέρνησης στο µέτωπο της ενέργειας, ανέφερε ότι «τα πάει πολύ καλά», ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πολιτική συνεργασίας της Ελλάδας µε το Ισραήλ και τις χώρες της Βαλκανικής. «Είµαστε στο πλευρό σας και στο Κυπριακό και στα Eλληνοτουρκικά και στα Βαλκάνια, όπου θέλουµε η Ελλάδα να γίνει ηγετική δύναµη», ανέφερε µεταξύ άλλων.

Από το Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ