Παρέμβαση μέσω των Financial Times πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Κάνοντας λόγο για μια "σκοτεινή ιστορία", ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της οποίας ηγείται το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, σε συνασπισμό με τους δεξιούς εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες, εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στους ανεξάρτητους θεσμούς και στο κράτος δικαίου".

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται σκληρά στον "απελπισμένο κ. Τσίπρα", ο οποίος, όπως τονίζει, "επιχειρεί να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους του". "Πρώην μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας της Ελλάδας και επιβεβαιωμένος θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγο Τσάβες, ο πρωθυπουργός έχει προσπαθήσει να μετατρέψει μια υπόθεση που αφορά την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, από διεθνές σκάνδαλο του τομέα υγείας σε μια ευκαιρία για πολιτική επίθεση λάσπης". Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, "το τελικό θύμα των πράξεών τους θα είναι η Ελληνική Δημοκρατία".

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μια "μοχθηρή καμπάνια" εναντίον του, "αγνοώντας το γεγονός ότι καταφέραμε να γυρίσουμε την οικονομία και, ανάμεσα σε άλλες επιτυχίες, να θέσουμε υπό έλεγχο τις δαπάνες της κυβέρνησης. Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει νομοσχέδια που αποσκοπούσαν να ανακόψουν την αιμορραγία των δημοσίων πόρων".

Αφού αφήνει αιχμές για το ρόλο της Βασιλικής Θάνου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο θέμα του κατηγορητηρίου για την υπόθεση Novartis, ο κ. Σαμαράς κλείνει το άρθρο του με ένα αυστηρό μήνυμα:

"Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μια αποτυχημένης κυβέρνησης δημαγωγών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη Δημοκρατία για να εγκαθιδρύσουν ένα ανελεύθερο λατινοαμερικανικού τύπου αριστερό καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να κερδίσουν".