Για κοινοβουλευτικό φιάσκο από την πλευρά της ΝΔ κάνει λόγο η κυβέρνηση καθώς, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το μόνο που κατάφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκτεθεί για άλλη μια φορά, αδυνατώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πιάσει δουλειά στο Twitter.   

Σχολιάζοντας μάλιστα κυβερνητικά στελέχη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγαν ότι «Η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

Δυστυχώς όμως η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα». 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του πάντως μίλησε για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη «την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis».  

«Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος  στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια των κομμάτων λέγοντας «η κα Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα θα τα επιστρέψετε ποτέ;».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν». Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και ζυγισμένα τα βήματά μας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως ό,τι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.  

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, επέκρινε τον αρχηγό της ΝΔ για την αλλαγή της στάσης του. «Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. 

Σημείωσε ακόμα ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.  

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον οποίο καταλόγισε εμμονή στο να επιτίθεται στην αριστερά. «Σας έχει πάρει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός», τόνισε ο πρωθυπουργός.