Κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ καθώς η αβεβαιότητα για τον χρόνο επιστροφής τους εντείνεται και αποκαλύπτονται διάφορες λεπτομέρειες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ένα σύνηθες συμβάν στα σύνορα μετατράπηκε σε σύλληψη.

«Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την Προανακριτική που πρότεινε η ΝΔ για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη σε σχέση με την Novartis.

Επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση των στρατιωτικών είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις». Έκανε αναφορά και στην «κακή προετοιμασία» της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα για την οποία η ΝΔ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση διότι πυροδότησε περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. «Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές» τόνισε. «Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς.

Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού».  

Επισήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν τα περασμένα χρόνια. Η χώρα δεν εξέπεμπε τέτοια αμηχανία. Κι ο λόγος ήταν ότι τουλάχιστον στα εθνικά υπήρχε ένα αρραγές μέτωπο, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, το οποίο ουδέποτε θέλησε να δημιουργήσει ο σημερινός πρωθυπουργός.

«Στην οικονομία μας φορτώσατε μνημόνια, αλλά στα εθνικά η αδυναμία μσας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος» τόνισε.

Πρότεινε τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας το οποίο χαρακτήρισε «αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλίου του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».  

«Τολμάτε εκλογές;»  

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η πρόταση της ΝΔ για την Προανακριτική κατά των τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπερισπασμός στη δική της με την οποία παραπέμφθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα είπε χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή από εσάς» τόνισε. 

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχατε ηθικό πλεονέκτημα». Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα τον προκάλεσε, αφού μιλάει για πολιτικές ευθύνες, να πάει σε εκλογές για να τις αποδώσουν οι πολίτες. «Αν τολμάτε κάνετε εκλογές» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναφέροντας το πάγιο αίτημά του για πρόωρες κάλπες. Τα αδειανά έδρανα, πάντως, με τους περισσότερους βουλευτές της να απουσιάζουν από μια κρίσιμη πολιτική κίνηση του κόμματος τους δεν περιποιεί τιμή για την αξιωματική αντιπολίτευση.  

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η «σκευωρία» και ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακόμη και με κουκούλα για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους. «Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο...

Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος». Επέκρινε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι «στο παρελθόν αρνήθηκε τη σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει η ΝΔ, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτει ο Κ.Τσίπρας». «Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση» τόνισε.  

Ο Σαμαράς στους FT  

Με παρέμβαση στους «Financial Times» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για μια «σκοτεινή ιστορία». «Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, σε συνασπισμό με τους δεξιούς εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες, εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στους ανεξάρτητους θεσμούς και στο κράτος δικαίου» ανέφερε.

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «απελπισμένο». «Επιχειρεί να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους του» τόνισε. «Πρώην μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας της Ελλάδας και επιβεβαιωμένος θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγο Τσάβες, ο πρωθυπουργός έχει προσπαθήσει να μετατρέψει μια υπόθεση που αφορά την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, από διεθνές σκάνδαλο του τομέα υγείας σε μια ευκαιρία για πολιτική επίθεση λάσπης».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, «το τελικό θύμα των πράξεών τους θα είναι η Ελληνική Δημοκρατία».  

Άφησε αιχμές για τον ρόλο της Βασιλικής Θάνου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο θέμα του κατηγορητηρίου για την υπόθεση και κατέληξε: «Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μια αποτυχημένης κυβέρνησης δημαγωγών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δημοκρατία για να εγκαθιδρύσουν ένα ανελεύθερο λατινοαμερικανικού τύπου αριστερό καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να κερδίσουν».