Ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δέχθηκε η κυβέρνηση, στον απόηχο των θλιβερών γεγονότων που συνέβησαν στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με την εισβολή του ένοπλου μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά του Ιβαν Σαββίδη έχει σχηματιστεί δικογραφία με την αυτόφωρη διαδικασία από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, για παράβαση του νόμου περί Αθλητισμού και ο επιχειρηματίας αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε το απόγευμα έξω από Μέγαρο Μαξίμου την αναμενόμενη επ' αόριστον διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. 

Μητσοτάκης: Οι χθεσινές εικόνες πάνε το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι χθεσινές εικόνες είναι τραγικές και πάνε το ποδόσφαιρο και την εικόνα της χώρας πολλά χρόνια πίσω.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Grecian Echoes» στη Βοστόνη, όπου βρίσκεται, τόνισε πως η κυβέρνηση έταζε και υποσχόταν κάθαρση, επισημαίνοντας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι εικόνες. «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται» είπε κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Γιατί μέχρι σήμερα ο Α. Τσίπρας δεν έχει κάνει κάτι για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου;

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε πως δεν μπορεί να συνεχίζονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ρώτησε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει τίποτα για την εξυγίανση του χώρου. «Μας είπε, ότι πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση στο χώρο χωρίς να υπολογίζει κάνεις το πολιτικό κόστος. Και εγώ τον ρωτώ ευθέως: Γιατί δεν το έπραξε μέχρι σήμερα; Ποιος τον εμπόδισε; Είναι ή δεν είναι κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σπυράκη: Θλιβερή απόδειξη παρακμής και ανυποληψίας όσα βλέπουμε στο ποδόσφαιρο

Η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, αποτελεί απόδειξη την παρακμής και ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της «καθεστωτικής αντίληψης» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, τόνισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωσή της με αφορμή όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Σαββίδη.

«Όσα απίστευτα παρακολουθούμε, πλέον, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη θλιβερή απόδειξη της παρακμής και της ανυποληψίας που έχει οδηγήσει τη χώρα η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», δήλωσε η κυρία Σπυράκη χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι «γεγονότα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών, προσβάλλουν τους πολίτες και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα διεθνώς.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πολύ σύντομα θα επαναφέρει τη νομιμότητα, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής».

Κίνημα Αλλαγής: Οι εικόνες των κουμπουροφόρων παραγόντων εκθέτουν τη χώρα

«Οι εικόνες των κουμπουροφόρων παραγόντων, εκθέτουν την χώρα διεθνώς και παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά το χθεσινό επεισοδιακό ντέρμπι στην Τούμπα.

«Είναι γνωστή η διαχρονικά νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως η αυθαιρεσία, οι πολιτικές παρεμβάσεις, και η βία έχουν γίνει πλέον καθεστώς» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «οι εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περί 'εξυγίανσης' και 'καταπολέμησης της βίας', ήταν απλώς το πρόσχημα, για να εξυπηρετηθούν για μια ακόμη φορά διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου».

«Είναι ώρα επί τέλους να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο οι νόμοι του κράτους και οι σχετικοί κανονισμοί χωρίς καμία έκπτωση, συμψηφισμό ή κυβερνητική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» προστίθεται στην ανακοίνωση του Κινήματος, το οποίο πάντως καταγράφει στα θετικά «την ψύχραιμη στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ όσο και των αθλητών και των δύο ομάδων» που «δεν ταυτίστηκαν με τις εξαλλοσύνες και την υποκίνηση βίας».

ΚΚΕ: «Καθρέφτης της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών»

«Οι χθεσινές εικόνες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν τον καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τι κι αν αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι, τι κι αν ήρθαν ξένοι επιτηρητές της UEFA, τι κι αν άλλαξε η ΕΠΟ, τι κι αν ήρθαν τακτικοί δικαστές; Παραμένει το ποδόσφαιρο των μεγαλοεπιχειρηματιών που, με την ανοχή και στήριξη όλων των κυβερνήσεων - και της σημερινής - παίζουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες των ομάδων και των φιλάθλων. Γι' αυτό και η κατάσταση, όχι μόνο δεν εξυγιαίνεται, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο», σχολίασε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταλήγοντας πως «η διακοπή του πρωταθλήματος, από μόνη της, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται και πλέον περισσότερος φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται, είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό».

Ένωση Κεντρώων: Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί και η θεραπεία του απαιτεί χρόνο

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί βαθιά και η θεραπεία του απαιτεί χρόνο και σοβαρή μελέτη», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζει ότι «η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι απαγορευμένη, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μεγαλοπαράγοντα ομάδας που μάλιστα οπλοφορεί» ωστόσο, όπως λέει «δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε αυτό όπως κάνουν κάποιοι», καθώς σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «άλλοι δεν οπλοφορούν δημόσια όμως διαπράττουν πολύ μεγαλύτερα αδικήματα».

Πυρά Άδωνι κατά Ιβάν Σαββίδη

Επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε «από πού κρατάει τον κ. Τσίπρα ο Ιβάν Σαββίδης;» λέγοντας πως είναι αδύνατον να μπαίνει κάποιος με όπλο στο γήπεδο, από τη στιγμή που στο γήπεδο δεν οπλοφορούν ούτε καν οι αστυνομικοί.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι αυτά συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία, αλλά και στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι κάποιος που παραβιάζει εξόφθαλμα το νόμο προφανώς αισθάνεται ότι έχει κάποιο πλεονέκτημα.

«Η εικόνα ενός ανθρώπου που αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με σόκαρε», είπε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη, που έφερε όπλο, στον αγωνιστικό χώρο.

Λοβέρδος: Και στο ποδόσφαιρο πλήρης η κυβερνητική αποτυχία

Και στο θέμα του ποδοσφαίρου υπάρχει πλήρης κυβερνητική αποτυχία υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι κανένας Έλληνας δεν μπορεί να βλέπει αυτά τα πράγματα με ανοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ολοκληρωτική του καταδίκη στα χθεσινά γεγονότα.

Ξεπεράστηκαν όλα τα όρια και αυτό το συνειδητοποιεί κανείς αν δει και τον διεθνή τύπο σήμερα, υπογράμμισε ο κ Λοβέρδος. «Θυμάμαι τον κ. Κοντονή όταν ανέλαβε το υπουργείο Αθλητισμού να λέει θα καταπολεμήσω τη βία αλλά δεν το έκανε ποτέ» είπε.

Γεωργαντάς για Τούμπα: Εικόνα που σόκαρε

Ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι «η χθεσινή πολύ δυσάρεστη κατάσταση πρέπει να αποτελέσει μια αφορμή για να τελειώνουμε συνολικά, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο γύρω από το ποδόσφαιρο που θέλουμε, γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, από όπου και αν προέρχεται». «Συμπεριφορές, οι οποίες είναι έξω από το πλαίσιο του νόμου, των κανονισμών και το ηθικό σκέλος της όλης παρουσίας ανθρώπων, που ασχολούνται με το άθλημα από οποιαδήποτε θέση, είναι καταδικαστέες, πρέπει να είναι καταδικαστέα κάθε πράξη εκτός αυτών των ορίων» πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, χαρακτηρίζοντας «μία εικόνα που σόκαρε, καθώς είναι μία εικόνα που βλέπουν μικρά παιδιά», την εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να οπλοφορεί.

«Ο καθένας πρέπει να μπορεί να αυτοσυγκρατείται, να αυτοπειθαρχείται, να περνάει ένα παράδειγμα. Είναι δυσάρεστο ό,τι συνέβη και πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό να στηρίξει την όποια προσπάθεια γίνει για μια ουσιαστική εξυγίανση» τόνισε.

Ερωτηθείς, εάν μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε: «Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι συγκεκριμένος. Κι άλλες χώρες αντιμετώπισαν ζητήματα παρόμοια και με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ρύθμισαν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα, είναι μονόδρομος για εμάς πια, γιατί αλλιώς θα έχουμε σίγουρα πολλές και χειρότερες άλλες εικόνες στο μέλλον».

Θεοχαρόπουλος: Οι χθεσινές εικόνες εκθέτουν τη χώρα διεθνώς

Για εικόνες που εκθέτουν την χώρα διεθνώς έκανε λόγο κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στην Τούμπα, προσθέτονας ότι όσα έγιναν εχθές στο ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ενώ ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανονισμοί και η κυβέρνησ να πάρει πρωτοβουλίες. 

«Ηκατάσταση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαχρονικά νοσηρή κι όσα έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός σας – και σήμερα είπε ότι έχει δώσει μεγάλες μάχες για την εξυγίανση – δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε πως δεν βλέπουμε καμία εξυγίανση, αντιθέτως βλέπουμε να εξυπηρετούνται διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση έστω και στο και πέντε, πρωτοβουλίες για μία προσπάθεια εξυγίανσης και τήρησης κανόνων ή θα συνεχίζετε μία κατάσταση 19.52 που διασύρει χώρα διεθνώς. 

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, καθρεφτίζουν ένα γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης των θεσμών στη χώρα.

«Είναι καθρέφτης και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να το ανεχόμαστε. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο» πρόσθεσε

Κεφαλογιάννη: Βιώνουμε άλλη μία ημέρα πολιτικού ζόφου

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης Ν.Δ στη Βουλή.

«Βιώνουμε άλλη μία ημέρα πολιτικού ζόφου. Το βαθύ σκοτάδι μιας κυβέρνησης που έστησε συστήματα διαπλοκής με όλα τα υλικά από το παρελθόν που κάποτε κατακερύνωνε», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Χειραγώγηση του Τύπου, φίλοι επιχειρηματίες με προνομιακές σχέσεις, πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη».

«Οι χθεσινές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου τραυματίζουν τη χώρα. Δίνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια καχεκτική δημοκρατία με μια κυβέρνηση ανίκανη να επιβάλλει όρους και κανόνες. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι αυτό το έρεβος. Υπάρχει η φωτεινή πλευρά της Ελλάδας του πνεύματος», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 

O βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ σχολίασε το συμβάν αναφέροντας ότι η αμετροέπεια του συγκεκριμένου κυρίου - εννοώντας τον Ι. Σαββίδη- δεν έχει όρια.. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Είπε πριν από λίγες ημέρες μετά το ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Βασιλειάδης ότι από έναν ηλίθιο που πέταξε το ρολό μια ομάδα κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα. Τώρα, από έναν κύριο -τον χαρακτηρισμό τον αφήνω στον κ. Βασιλειάδη η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπρέπειά της. Η αμετροέπεια του συγκεκριμένου κυρίου δεν έχει όρια. Αμετροέπεια και καθεστωτισμός. Αυτό ζούμε σήμερα. Συγχαρητήρια στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και τον αρχηγό της για το ήθος που επέδειξαν.»

Ο βουλευτής της ΝΔ,  κ. Ι. Ανδριανός χαρακτήρισε το συμβάν ως μια «μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο»:

«Μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιριο. Χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες. Το ποδόσφαιρο ή θα προσελκύσει ξανά τις οικογένειες στο ποδόσφαιρο ή θα μείνει κολλημένο στο τέλμα. Χρειάζονται δικαιοι κανόνες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ δεν τόλμησε . Έκανε βήματα πίσω.»

Λυκούδης: Εξωφρενικά τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Εξωφρενικά" και "απέραντα θλιβερά" χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Εγώ θα έλεγα να πάρουμε τις πιο αυστηρές αποφάσεις [...] κι ας μου περιορίσει και εμένα τη δυνατότητα να δω τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγαπημένης μου ομάδας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.

Πρωτοβουλία για να συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα της βίας στο ποδόσφαιρο καθώς και το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισής της ανέλαβε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς μετά την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος.

Ο Μαυρωτάς ζητά έκτακτη σύγκληση της Μορφωτικών Υποθέσεων

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δ. Σεβαστάκη ο κ. Μαυρωτάς καταγγέλλει τα τελευταία "ζοφερά γεγονότα" στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Superleague τα οποία οδήγησαν την κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού στην επ’ αόριστον διακοπή του.

Προτείνει μάλιστα να διεξαχθεί μια έκτακτη, ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα την επάρκεια ή μη της νομοθεσίας σε σχέση με τα φαινόμενα βίας στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στον επαγγελματικό αθλητισμό και εν προκειμένω στο ποδόσφαιρο.

Ζητεί επίσης να παραστεί στη συνεδρίαση ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Superleague, Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, Ελληνική Αστυνομία, Αθλητικός Εισαγγελέας κ.α.)