Για δυο ολόκληρες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησαν χθες το απόγευμα για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, πυροδοτώντας έτσι ακόμα περισσότερο τα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο του Ποταμιού να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας οι δυο αρχηγοί έδειξαν να συμφωνούν με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσάρεστων γεγονότων στον χώρο του ποδοσφαίρου, με τον πρόεδρο του Ποταμιού να αποδίδει ευθύνες στους παράγοντες του ποδοσφαίρου και όχι στην κυβέρνηση, όπως έκανε η Φώφη Γεννηματά.

«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσθεσε: «Αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σε αυτές τις συμπεριφορές, σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, έβαλε ωστόσο μέσα από τις δηλώσεις του μια νέα παράμετρο στο πολιτικό παιχνίδι. «Άλλο τα εσωτερικά και άλλο τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα. Εκεί πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί για παράδειγμα στο θέμα των Σκοπίων θα συναινέσει σε μια λύση, αφού εξαρχής έχει τοποθετηθεί υπέρ της σύνθεσης ονομασίας.

Όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκαν επί μακρόν και όλες οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι με κάποιες τροποποιήσεις θα κάνει αποδεκτή την πρότασή του.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά την πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία του διακομματικού οργάνου που εισηγείται, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε ότι η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προκείμενου να πραγματοποιηθεί μία διεξοδική συζήτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη ότι το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.