Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άµυνας µιας χώρας όπως η Ελλάδα, µε την Τουρκία να αµφισβητεί προκλητικά την εθνική κυριαρχία της και µε µια σειρά άλλων κινδύνων στα υπόλοιπα σύνορά της, να είναι ένθερµος υποστηρικτής -νοµικός και πολιτικός- αρνητών στράτευσης; Κι όµως, για πρώτη φορά στα χρονικά συνέβη κι αυτό, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα «Π», ο νεοεισελθών στην κυβέρνηση Φώτης Κουβέλης υπήρξε την προηγούµενη δεκαετία µάρτυρας υπεράσπισης στις δικαστικές αίθουσες ενός από τους πλέον γνωστούς αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα.

Και δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά µε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απευθύνθηκε στους συναρµόδιους υπουργούς ∆ικαιοσύνης και Άµυνας προκειµένου να ζητήσει την παρέµβασή τους υπέρ ενός αρνητή στράτευσης, που τότε καταδικάστηκε ερήµην από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε τρία χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για «ανυποταξία σε καιρό ειρήνης».

Πρόκειται για τον Λάζαρο Πετροµελίδη, ο οποίος µάλιστα έχει διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσµου Αντιρρησιών Συνείδησης και, πέραν της παρουσίας του αρκετές φορές στους δικαστικούς χώρους προκειµένου να δικαστεί ο ίδιος, συµµετείχε ενεργά σε δίκες που αφορούσαν άλλες περιπτώσεις αρνητών στράτευσης.

Σε µία από αυτές, το 2013, η εφηµερίδα «Αυγή» φιλοξενούσε ρεπορτάζ στο οποίο υπήρχαν «ύµνοι» του γνωστού ∆ικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά ∆ικαιώµατα για το πρόσωπο του κ. Πετροµελίδη. «Στο δικαστήριο κατέθεσε ως µάρτυρας ο Λάζαρος Πετροµελίδης, από τις πλέον αναγνωρίσιµες µορφές του κινήµατος αντιρρησιών συνείδησης, αφού έχει υπερασπιστεί µε συνέπεια την επιλογή του απέναντι στον στρατό και τον µιλιταρισµό και έχει διωχθεί όσο κανένας τα τελευταία 20 χρόνια για αυτό… Ο Λάζαρος έχει παραστεί σε δεκάδες πρωτοβάθµια και αναθεωρητικά δικαστήρια, έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης», είχε γράψει σχετικά.  

ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το συγκεκριµένο πρόσωπο µε τη συγκεκριµένη δράση είχε επιλέξει να υπερασπιστεί ως µάρτυρας στις 4 Μαΐου 2006 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Η υπόθεση εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθµό έπειτα από πρωτόδικη ποινή 2,5 ετών χωρίς αναστολή που του είχε επιβάλει το Ναυτοδικείο Πειραιά, στις 16 ∆εκεµβρίου 2004. Ήταν η δεύτερη καταδίκη του Λάζαρου Πετροµελίδη για το ίδιο αδίκηµα, αφού, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Συνδέσµου Αντιρρησιών Συνείδησης, στις 12 Ιουνίου 2003 είχε καταδικαστεί από το Αναθεωρητικό ∆ικαστήριο Αθήνας σε φυλάκιση 20 µηνών. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση διατυπωνόταν το αίτηµα για «πλήρη κατοχύρωση του δικαιώµατος της άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης».

Εκτός από τον κ. Κουβέλη, στην ίδια δίκη µάρτυρας ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης. ∆ύο χρόνια µετά τη συγκεκριµένη δίκη, και συγκεκριµένα στις 20 Μαΐου 2008, ο κ. Πετροµελίδης, που τότε ήταν και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκoύ Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (European Bureau for Conscientious Objection EBCO), δικάστηκε εκ νέου και καταδικάστηκε από το Ναυτοδικείο Πειραιά. Ο κ. Κουβέλης έκανε νέα παρέµβαση υπέρ του αρνητή στράτευσης, αυτή τη φορά σε επίπεδο κοινοβουλίου.

Κατέθεσε ερώτηση στους συναρµόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Καραµανλή, Βαγγέλη Μεϊµαράκη (Εθνικής Άµυνας) και Σωτήρη Χατζηγάκη (∆ικαιοσύνης), και έθεσε µια σειρά από ερωτήµατα, όπως µεταξύ άλλων αν θα αναµορφωθεί το θεσµικό πλαίσιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η εναλλακτική υπηρεσία δεν θα έχει διάρκεια µε χαρακτήρα διάκρισης και τιµωρίας, δεδοµένου ότι σήµερα η πλήρης στρατιωτική θητεία είναι 12µηνη, αν θα διασφαλιστεί ότι οι αντιρρησίες συνείδησης δεν θα υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες της υπηρεσίας, καθώς και οποιαδήποτε οικονοµικά, πολιτισµικά, αστικά και πολιτικά δικαιώµατα, και αν θα συµµορφωθεί η Ελλάδα µε τα διεθνή πρότυπα, σταµατώντας αµέσως τις διώξεις αντιρρησιών συνείδησης.

∆έκα χρόνια αργότερα, ο κ. Κουβέλης αναλαµβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Άµυνας, ένα αξίωµα από το οποίο οφείλει, µεταξύ άλλων, να εµπνέει και να ενισχύει το φρόνηµα του στρατεύµατος. Ακόµα κι αν αυτή βρίσκεται κάτω από εκείνη του προϊσταµένου του Πάνου Καµµένου, για τον οποίο ο κ. Κουβέλης έλεγε πριν από µερικά χρόνια: «Συµµαχία της αριστεράς µε στήριξη του κ. Καµµένου δεν τη νοούµαι και δεν τη συζητάµε».  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018