Με την έγκριση των τελικών κειμένων και την παρουσίαση του συμβόλου έπεσε το βράδυ του Σαββάτου η αυλαία του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, επισημοποιώντας τη γενέθλια πράξη του νέου φορέα και τη βούληση όλων των δυνάμεων που κατατάσσονται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς να συνεργαστούν. 

Οι σύνεδροι ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα τη Διακήρυξη και το καταστατικό του νέου φορέα, όπως και όλες τις εισηγήσεις, ενώ είπαν ένα μεγάλο «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων είπε το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το βράδυ του Σαββάτου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σφραγίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου απηύθυνε γενικό προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις.

Προχώρησε στην επαναβεβαίωση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να μπορέσει να επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και προέταξε 12 + 1 κρίσιμα ζητήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής γνωστοποίησε πως μετά τη λήξη του συνεδρίου το Κίνημα Αλλαγής θα τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, τονίζοντας πως η χώρα έχει ήδη εισέλθει στην προεκλογική περίοδο, ενώ προανήγγειλε πώς θα ακολουθήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».

Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αντίθετος στην απόφαση να μην υπάρξουν ψηφοφορίες εν όψει και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα του διορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε την εξής πρόταση:

«Αυτή η Κεντρική Επιτροπή να ονομασθεί προσωρινή και να είναι μια δέσμευση ότι θα μείνουμε όλοι ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό»

«Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει το ρεύμα ανανέωσης. Με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού πρέπει να προχωρήσουμε στα νέα μονοπάτια της σύγχρονης ευρωπαικής προοδευτικής σκέψης» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας επιμένουν να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού που στοίχισε πολύ στη χώρα. "Ο ένας στα Ζάππεια και ο άλλος στα πεζοδρόμια, διέδωσαν την μεγάλη απάτη ότι η κρίση φεύγει όταν σκίζεις τα μνημόνια. Και ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη για τα ψέματά τους, ποτέ δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους" είπε.

«Να μην εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», ζήτησε από το βήμα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενω απέρριψε τόσο την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για διάλογο ενός συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι «για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας».

Επανέλαβε την ανάγκη για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και προειδοποίησε πως εάν οι πολίτες αντιληφθούν πως κάποιοι στη συλλογική προσπάθεια είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω, το εγχείρημα θα αποτύχει 

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την ανάδειξη των μελών που θα στελεχώσουν την Κεντρική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η σύνθεσή της, ζήτημα για το οποίο εκφράστηκαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις τις τελευταίες ημέρες, θα οριστεί τις επόμενες ημέρες με συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα πρόσωπα που θα προτείνει το κάθε κόμμα, κίνηση και τάση. Στα στρατηγεία εντείνονται ήδη οι ζυµώσεις με τους επιτελείς να γράφουν και να σβήνουν ονόματα ενώ στο παρασκήνιο διεξάγεται ένα «πολιτικό Survivor» με τον ρόλο των «Διασήμων» να έχουν τα επώνυμα στελέχη του χώρου, ενώ τα νεότερα, και λιγότερα γνωστά, εκείνο των «Μαχητών.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Να σημειωθεί ότι με βάση την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε, όσον αφορά τις ποσοστώσεις με τις οποίες θα εκπροσωπηθούν στο νέο όργανο τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά θα προτείνει 128 πρόσωπα, το Ποτάμι 67, 50 το ΚΙΔΗΣΟ, 41 ο Νίκος Ανδρουλάκης, 35 η ΔΗΜΑΡ, 30 ο Γιώργος Καμίνης και 5 οι Κινήσεις Πολιτών και η ΕΔΕΜ.

Καταρχάς στο ανώτερο όργανο θα βρίσκονται αυτοδίκαια όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του νέου φορέα, καθώς και τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να μετέχουν μια σειρά από κομματικά στελέχη της παλαιότερης και νεότερης γενιάς που τη στήριξαν στις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παίζουν δυνατά για μια θέση είναι οι Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Θάνος Μωραΐτης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Χρηστίδης, Σπύρος Καρανικόλας, Κώστας Ασκούνης, Πάνος Αναστασιάδης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Αντώνης Βγόντζας, Παντελής Καμάς, Κώστας Πανταζής, Λάμπρος Παλάντζας, Άγγελος Τόλκας, Τάσος Καλαφάτης, Αλεξάνδρα Σαγρή, Άρης Καρβούνης, Δημήτρης Κατσικάρης, Λίτσα Κουρουπάκη, Συλβάνα Ράπτη, Λάμπρος Ρώσσης, Βασίλης Έξαρχος, Κώστας Τριαντάφυλλος, Βασιλική Σουλαδάκη, Στέλιος Τσιάκαλος, Θανάσης Ζανιάς, Κατερίνα Μπατζελή, Κώστας Κιτιξής, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Θύμιος Φωτεινός, Χρήστος Γκόκας, Ζέφη Δημαδάμα, Σωτήρης Μάνεσης, Συμεών Κεδίκολγου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Γιώργος Αναστασιάδης, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Γιώργος Ηλιάδης, Στέλιος Μαυρίδης, Άρης Μερεντίτης, Τάσος Κατσιάνης, Μενέλαος Μποκέας, Έφη Χαλάτση και Απόστολος Πάνας.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τα στελέχη που ακούγονται και προέρχονται κυρίως από τη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων είναι οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γιώργος Φραγκίδης, Σταύρος Τζεδάκης, Γρηγόρης Φελώνης, Νανά Βρυώνη, Αντώνης Σαουλίδης, Πέννυ ΔαλαμπούραΡένια Ζαρκαδούλα, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Δημήτρης Καρύδης και Έλενα Αναστασίου.

Από το Ποτάμι θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι οι Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Αβραμίδης, Αθηνά Δρέττα, Λίνα Παπαδάκη, Παναγιώτης Βλάχος, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Νίκος Βιτώρος, Γιώργος Γκαρής και Βασίλης Γκολφινόπουλος.

Από τον χώρο του ΚΙΔΗΣΟ παίζουν τα ονόματα των Γιώργου Ελενόπουλου, Μιχάλη Καρχιμάκη, Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Φίλιππου Σαχινίδη, Μενέλαου Γερονικολού, Δημήτρη Διαμαντίδη, Ελένης Ζωντήρου, Θανάση Κατερινόπουλου, Γρηγόρη Νιώτη, Άσπας Παπαηλίου, Γιώργου Πεταλωτή, Σωκράτη Ξυνίδη, Θεόδωρου Τσίκα, Νίκου Τσακιρίδη, Γιώργου Τόλιου, Αναστάσιου Τελίδη, Αφροδίτης Παπαθανάση, Φίλιππου Πετσάλνικου και Λευτέρη Πλασκοβίτη.

Από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Θόδωρου Μαργαρίτη, Γιώργου Μπουλμπασάκου, Νίκου Τσούκαλη, Στέργιου Καλπάκη, Δημήτρη Χατζησωκράτη, Έφης Παγκάλου, Θωμά Ψύρα, Γιάννη Αμοιρίδη, Νέλλης Παπαχελά, Γιάννη Αργυρού και Δημήτρη Χαλαζωνίτη.

Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μετέχουν οι Γιάννης Τούντας, Μιχάλης Χάλαρης, Θόδωρος Καρούνος και Παναγιώτης Ιωακειμίδης ενώ από την ΕΔΕΜ οι Απόστολος Πόντας και Νίκος Ιωσήφ.

Από πλευράς Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην επιτροπή αναμένεται να μετέχουν οι Μιχάλης Κατρίνης, Χάρης Κονδύλης, Γιάννης Μαλτζάρης, Σταύρος Βαβίας, Γρηγόρης Σαρίδης, Γιάννης Νιαβής και Σπύρος Φράγκος, ενώ από τα στελέχη που στήριξαν τον Γιώργο Καμίνη ακούγονται τα ονόματα των Στέφανου Παραστατίδη, Νίκου Διακουλάκη, Βασίλη Κίτσιου, Μαρίας Στρατηγάκη, Κώστα Χαμπίδη, Φραγκίσκου Παρασύρη και Οδυσσέα Κορακίδη.

Επίσης, στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να βρεθούν μια σειρά κομματικών στελεχών όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Σαλαγιάννης, Σπύρος Βούγιας, Πωλίνα Λάμψια, Παύλος Γερουλάνος, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Γιάννης Νικολάου, Βασίλης Καπετανγιάννης.

Θεωρούνται βέβαιοι ως νέα μέλη της ΚΠΕ αρκετοί εκ των εκλεγμένων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης (Σίμος Δανιηλίδης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος κ.ά.), στελέχη προερχόμενα από τον συνδικαλιστικό χώρο (Αποστόλης Ραυτόπουλος, Γιώργος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Δημόπουλος Θανάσης Λεβέντης, Κώστας Κουλούρης κ.ά.), κεντρικά στελέχη των επιμελητηρίων (Νίκος Μήλης, Κώστας Παπαδημητρίου) κ.ά.

Τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να εκλέξουν σε ειδική συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Γραμματέα του νέου φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι για τη θέση του άτυπου Νο 2 του κόμματος εμφανίζονται δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να προταθεί και πρόσωπο-έκπληξη.

Το ενδιαφέρον μετά τη λήξη του συνεδρίου μεταφέρεται στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στο πώς θα πορευτεί ο νέος φορέας, με τη σκυτάλη να περνά και στα χέρια των προοδευτικών πολιτών προκειμένου να δώσουν με τη δική τους «παρουσία» τη μεγάλη δυναμική στο εγχείρημα

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας του Ιδρυτικού Συνεδρίου προχωρά η οργανωτική ανασυγκρότηση του νέου φορέα με το νέο γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, με το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία και τους ενιαίους τομείς, με ενιαίο γραφείο τύπου και εκπρόσωπο τύπου, αλλά και με την καθιέρωση εβδομαδιαίας κοινής συνεδρίασης του συντονιστικών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και μηνιαίας κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.