Τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατά τη διάρκεια της αυριανής του συνάντησης με τον Πάνο Καμμένο θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή σε μία σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής στα οποία διαπιστώνεται σημαντική απόσταση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Νίκου Κοτζιά.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνύπαρξη του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση εστιάζονται σε δύο θεμελιώδη θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ.

Τελευταίο επεισόδιο στο πρώτο θέμα εκτυλίχθηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατέφυγε στον Αλέξη Τσίπρα µετά τις δηλώσεις Καµµένου περί «οµηρίας» των δύο Ελλήνων αξιωµατικών από τους Τούρκους. «Πρέπει να περιορίσει τις εµπρηστικές δηλώσεις», φέρεται να ζήτησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας από τον Τσίπρα. Ο τελευταίος, που συµφώνησε µε τον υπουργό Εξωτερικών, έβγαλε την εποµένη τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι µε δηλώσεις τους «άδειασαν» τον συγκυβερνήτη τους.

Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή του στην πρόταση Gornamakedonja, την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα ενώ διαφωνεί και με την επιμονή των κυρίων Τσίπρα και Κοτζιά να κλείσει άμεσα η συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο με τους γείτονες συνεχίζονται και σύντομα θα πρέπει να βρεθεί μία «χρυσή τομή» με τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο για την ονομασία.