Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες... συµπτώσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κυβερνώντων - Σαββίδη συνιστούν οι κοινές αναφορές του Πόντιου businessman και του Πάνου Καµµένου µε τον περιβόητο Βασίλη Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τον «µεσάζοντα» που έγινε ευρέως γνωστός στο πανελλήνιο από την υπόθεση πώλησης βληµάτων του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στο µικροσκόπιο τόσο της Βουλής όσο και της δικαιοσύνης και έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Βλέπετε, προτού ο εν λόγω κύριος εµπλακεί στα χωράφια της εθνικής άµυνας, είχε εµφανιστεί στο πλευρό του Σαββίδη στην πρώτη απόπειρα του τελευταίου να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των µετοχών του ΠΑΟΚ, το 2006.

Μάλιστα, λόγω της δυσκολίας του επιχειρηµατία από το Ροστόφ στην ελληνική γλώσσα, ανέλαβε να διαπραγµατευθεί εξ ονόµατός του µε την τότε διοίκηση του «δικεφάλου του Βορρά». Οι σχετικές συζητήσεις είχαν προχωρήσει σε τέτοιον βαθµό, που ο Παπαδόπουλος είχε υπογράψει µε τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γούµενο µνηµόνιο πώλησης, το οποίο τελικώς βρέθηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κοινός τόπος µε τον Ερασιτέχνη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου της Τούµπας.

Η απόλυτη εµπιστοσύνη µε την οποία περιέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης τον Βασίλη Παπαδόπουλο οφείλεται στην πολύχρονη γνωριµία τους, που έχει τις ρίζες της στην κοινή καταγωγή τους από το Ροστόφ και ίσως στην... αδυναµία και των δύο στα όπλα. Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι ο πατέρας του δεύτερου, ονόµατι Ηλίας, ήταν, όπως διηγούνται οι γνωρίζοντες, προσωπάρχης στο εργοστάσιο καπνού της ρωσικής πόλης, που µετά την κατάρρευση του ανατολικού µπλοκ πέρασε στα χέρια του µετέπειτα προέδρου του ΠΑΟΚ.  

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Οι δεσµοί και οι εξαρτήσεις των δραστηριοτήτων του Σαββίδη µε τον κυβερνητικό παράγοντα επεκτάθηκαν και στο µέτωπο του ποδοσφαίρου. Μια παράµετρος που αποδείχθηκε ολέθρια µετά την είσοδο του Πόντιου στον αγωνιστικό χώρο της Τούµπας µε το πιστόλι στη ζώνη. «Είναι η πρώτη φορά που το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο.

Το µόνο που έµεινε είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθληµα», είχε πει περιχαρής ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ∆ΕΘ, µε φόντο τις φωτογραφίες των εναγκαλισµών του µε τον µεγαλοµέτοχο της οµάδας. Με τον τρόπο αυτό και αδιαφορώντας για τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όπως ήταν λογικό, σε πολιτικό και ποδοσφαιρικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός έστελνε, κατά κοινή οµολογία, σαφέστατο µήνυµα της προνοµιακής αντιµετώπισης που τύγχανε ο επιχειρηµατίας Σαββίδης, ο οποίος, µε τη σειρά του, δεν έκρυβε ούτε τις προτιµήσεις του ούτε την προθυµία του να ενισχύσει ποικιλοτρόπως την κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, να υπονοµεύσει τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, ο Ιβάν ουδέποτε έκρυψε τις βλέψεις του να επηρεάσει, εκτός των άλλων, και το πολιτικό κλίµα στην Ελλάδα. «Ο Τσίπρας µού θυµίζει τον Πούτιν».

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», ήταν οι δύο χαρακτηριστικότερες φράσεις του στην πολυσυζητηµένη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο protothema.gr, στην οποία έδινε το στίγµα των στοχεύσεών του. Επρόκειτο, ουσιαστικά, όπως συνοµολογούσαν άπαντες, για πρωτοφανή παρέµβαση επιχειρηµατία τέτοιας εµβέλειας στα εγχώρια πολιτικά πράγµατα, που όµοιά της δεν υπήρξε ούτε στη διάρκεια της χρυσής εποχής της εγχώριας διαπλοκής.

Την ατάκα Τσίπρα ακολούθησε η σηµειολογική παρουσία των υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου, αντίστοιχα, στη σουίτα του στην Τούµπα, για την οποία ο πρώτος δήλωνε... περήφανος από το βήµα της Βουλής. Μάλιστα, οι ένθερµοι οπαδοί του στους κόλπους της κυβέρνησης λησµονούσαν, χάριν του θαυµασµού τους προς το πρόσωπό του, τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν περί κράτους των Αθηνών που εµποδίζει τον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθληµα, φθάνοντας στο σηµείο να κάνει, εµµέσως πλην σαφώς, λόγο ακόµα και για... κοσοβοποίηση της Βορείου Ελλάδας, αν η πολιτική ηγεσία δεν συµµορφωνόταν µε τις επιταγές του.

«Όταν ο πρωθυπουργός φτάνει να µιλάει για πρωτάθληµα στον ΠΑΟΚ, εγκρίνοντας -έστω και ασυναίσθητα- τις µεθόδους που χρησιµοποίησε ο Σαββίδης για να πάρει τον έλεγχο της διαιτησίας και των οργάνων στην ΕΠΟ, όταν κυβερνητικοί βουλευτές εξυπηρετούν µέσα στη Βουλή τα επιχειρηµατικά συµφέροντά του, είναι φυσικό ο ίδιος να αισθάνεται πως µπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει, ακόµα και να εισβάλλει στα γήπεδα µε περίστροφο για να δείξει τη δύναµή του. Εδώ, µέσα στα µαύρα µεσάνυχτα, είχε εκδοθεί απόφαση τακτικού δικαστή που ευνοούσε σκανδαλωδώς τον ΠΑΟΚ και, πέραν της επιστροφής 3 βαθµών, του επέτρεψε να παίξει µε κόσµο το µατς µε την ΑΕΚ. Κι όλα αυτά ενώ, πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση, είχαν φροντίσει κάποιοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση των εισιτηρίων, όντας προφανώς σίγουροι για το τι θα συνέβαινε», τονίζουν στα «Π» βουλευτές της αντιπολίτευσης που δραστηριοποιούνται στον τοµέα του αθλητισµού.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 17 Μαρτίου 2018