Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Την ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στο Αιγαίο όσο και και για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Αδριανούπολη διεκδίκησε και πήρε στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου η ελληνική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ειναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας καθώς δεν επιθυμούσαν να διαταράξουν τις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας του Προσφυγικού και των απειλών του Τούρκου προέδρου ότι θα ανοίξει τα σύνορα και η Ευρώπη θα πλημμυρίσει πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί οτι μια τόσο συγκεκριμένη αναφορά για την τουρκική πρόκλητικη συμπεριφορά στο Αιγαίο διατυπώνεται για πρώτη φορά στα συμπεράσματα Συμβουλίου.

Μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η Ε.Ε. παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Και συγκεκριμένα:

Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Υπήρξε επίσης σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας, αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ - Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλα και τη διευθέτηση του ζητήματος των Ελλήνων που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Για τη συζήτηση σχετικά με την επίθεση στο Σάλισμπέρι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στο Σάλισμπερι και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Βρετανία και στην άναγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και ότι πρέπει να μένει διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Τραμπ στον τομέα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. «Δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται, πόσο μάλλον όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης