Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζεται για την προγραμματισμένη εδώ και μήνες ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει αυτόν τον καιρό ένας από τους (επιεικώς) «λιγότερο περιζήτητους» ξένους ηγέτες στις ευρωπαϊκές αίθουσες. Εκ των πραγμάτων, η συγκυρία βάζει ψηλά στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά. 

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθούν στην Βάρνα της Βουλγαρίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις επαφές θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της οικοδέσποινας Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. 

Επισήμως, στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται, από την ευρωπαϊκή πλευρά, η «αξιολόγηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών». Η Σύνοδος είχε κλείσει από τις αρχές του Φεβρουαρίου -επόμενο στάδιο στο πρόγραμμα της ευρωτουρκικής ατζέντας είναι τον Απρίλιο η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων χωρών (που, για την τουρκική περίπτωση, είναι ουσιαστικά νεκρή). 

Ωστόσο, η πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι σε δύο μέλη της ΕΕ - την Ελλάδα και την Κύπρο- ρίχνει βαριά σκιά στη Σύνοδο. 

Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι ηγέτες των «28» είχαν αφιερώσει τμήμα του κειμένου συμπερασμάτων στις «συνεχιζόμενες παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη γρήγορης επίλυσης της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο. 

Ανάλογοι τόνοι, υπενθυμίζεται, είχαν αποτυπωθεί προηγουμένως και σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Το ότι το κλίμα στη Βάρνα θα είναι βαρύ ειδικά εξαιτίας των ελληνοτουρκικών πρέπει να θεωρείται δεδομένο ακόμη και από το ότι ο -συνήθως διπλωματικότατος- Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε το θέμα εν όψει της ευρωτουρκικής Συνόδου. 

«Οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα τεθούν στη Βάρνα» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το συμβούλιο των «28».

«Συνειδητοποιώ ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ανησυχεί και για σειρά άλλων θεμάτων. Ένα εξ αυτών είναι και η τουρκική επέμβαση στις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία, την οποία και η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταδικάσει αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει φανεί να συγκινείται. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, επιμένοντας στην «διπλωματική παράδοση» τού «ζητάμε και το βόδι», έχει πει (και μάλιστα μετά την κατάκτηση του Αφρίν) πως σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ και τα υπόλοιπα κεφάλαια της συμφωνίας για το προσφυγικό.