Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία απέστειλε τόσο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και βουλευτές των κομμάτων, αλλά και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Στα μηνήματά τους δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και να ευχηθούν την άμεση επιστροφή των δυο Έλλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το έδαφός μας

«Είμαστε λαός της ειρήνης, της φιλίας και της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι όμως να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τα σύνορά μας, το έδαφος μας και την κυριαρχία μας που είναι κυριαρχία και της ΕΕ, της ευρωπαϊκής οικογένειας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

«Η εθνεγερσία προσδιορίζει και τς ρίζες μας και την προοπτική μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Τσίπρας: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Από τα ακριτικά Ψαρά ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα, ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, της ζήτησε να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του.

Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στήριξης στους ακρίτες στον Έβρο

«Σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα», δήλωσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ορεστιάδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Γεννηματά: Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα

«Σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα», επεσήμανε η κ. Γεννηματά εν συνεχεία.

Κικίλιας: Ελπίζω να επιστρέψουν γρήγορα οι δύο στρατιωτικοί

«Σήμερα είναι διπλή γιορτή για την χώρα μας, για την Ορθοδοξία μας. Είναι ημέρα εθνικής ανάτασης, είναι ημέρα να επιδείξουμε θάρρος, αποφασιστικότητα, ψυχή και βέβαια είναι ημέρα υπερηφάνειας»: αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, ο τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις, για την εθνική επέτειο.

Κουβέλης: Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών

«Έχουμε αναπτύξει όλη εκείνη τη δραστηριότητα και το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε όλα τα διεθνή όργανα, στη Σύνοδο Κορυφής, προς κάθε κατεύθυνση και διεκδικούμε την ταχύτερη κατά το δυνατό επιστροφή των στρατιωτικών μας στην πατρίδα» δήλωσε από την Ξάνθη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

«Ημέρα τιμής η 25η Μαρτίου. Τιμής σ' εκείνους που σήκωσαν το ανάστημά τους, στους αγωνιστές της ελευθερίας, τον ελληνικό λαό και αποτίναξαν την Οθωμανική τυραννία. Ημέρα μνήμης η οποία προτρέπει σε διαρκή υπεράσπιση της χώρας μας, της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Τόσκας: «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα»

«Τιμούμε σήμερα όσους αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος. Πρέπει να διδασκόμαστε απ' την ιστορία μας, πρέπει η ιστορία μας να 'ναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα πατάμε για να κάνουμε τα επόμενα βήματα στο μέλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη σημερινή παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα, όσο κι αν είναι δύσκολες οι συνθήκες -και αυτό το βλέπετε σε καθημερινή βάση», είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη εθνική γιορτή για όλη τη χώρα, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 197 χρόνια μετά από την Ελληνική επανάσταση, το μήνυμα του αγώνα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ», είπε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

«Σήμερα γονατίζουμε μπρος στους ήρωες μας, φωτίζουμε την ορμή τους, συνεχίζουμε το έργο τους και παραδίδουμε την εντολή στη νέα γενιά για να μας ξεπεράσει» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα μηνύματα της εθνικής επετείου είναι επίκαιρα. «Επιδιώκουμε την ειρήνη, το διάλογο, τη σταθερότητα και τη συνεργασία. Ταυτόχρονα -όμως- είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ομόνοια και ομοψυχία είναι τα εχέγγυα για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και ταυτόχρονα ενισχύουν την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Σήμερα γιορτάζουμε με διπλή υπερηφάνεια μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και την μεγαλύτερη εθνική επέτειο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά που συνθέτουν την εθνική τους ταυτότητα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά να φανούν αντάξιοι οι Έλληνες εάν χρειαστεί -όποτε χρειαστεί- να υπερασπιστούν την ιστορική παρακαταθήκη των προγόνων τους».

Την ευχή να επιστρέψουν «πολύ σύντομα στην πατρίδα από την Τουρκία, όπου κρατούνται παράνομα» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, εξέφρασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ επισήμανε ότι «σήμερα παρά ποτέ οφείλουμε να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση». Ο ίδιος συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση και απέδειξαν με την παρουσία τους ότι «κρατούν ψηλά τα ιδεώδη και τη βούληση του λαού μας για ελευθερία».

«Διπλός ο χαρακτήρας της 25ης Μαρτίου, εθνικός και θρησκευτικός, διπλό και το σημερινό μήνυμα: Άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας και λύση στην ονομασία των Σκοπίων χωρίς τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι αίτημα, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία του έθνους μας. Και για να πετύχουν όλα αυτά απαιτείται ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, διατύπωσε την ευχή αυτή «να σημαίνει και την επανάσταση για να σηκώσει κεφάλι η χώρα μας, να φύγουμε από την ελληνική κρίση». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γειτονική Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε το νου μας» διότι «οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα από την Τουρκία, είναι εξαιρετικά μεγάλοι». «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους» και να αποκτήσει η Ελλάδα «επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».