Ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο αναμένεται να είναι το σημερινό ραντεβού Τουσκ - Γιούνκερ - Ερντογάν στη Βάρνα μετά το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, που κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους προς την Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν από την Τραπεζούντα εμφανίστηκε να εκτοξεύει νέες απειλές, ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν μέσω Twitter έστελνε το δικό της μήνυμα, λέγοντας ότι η «Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα». Η δημοσίευση συνοδευόταν μάλιστα και από διαδοχικές φωτογραφίες που απεικονίζουν χαρακτηριστικούς ελληνικούς προορισμούς, ενώ στο επίκεντρό τους βρίσκονται η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει από τη σημερινή συνάντηση να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις αρχές του μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, καθώς στις Βρυξέλλες πήρε τη διαβεβαίωση από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ ότι να θέσουν το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε την ακύρωση της διεξαγωγής της συνάντησης της Βάρνας.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Ε.Ε. έχουν τη λογική ότι θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα ακόμα και σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα δείχνει πως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του δεν είναι κάτι που τον απασχολεί.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει και άλλον έναν λόγο να αγωνιά για το πώς θα πάει η Σύνοδος της Βάρνας, καθώς εκεί θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό. Στην άτυπη Σύνοδο αναμένεται να ανανεωθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τι «άσο» μπορεί να βγάλει από το μανίκι του ο Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένου ότι 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα εδάφη της γειτονικής χώρας. Πάντως σε πρώτη φάση ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ε.Ε. προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες.

Ακόμα, ιδιαίτερα δύσκολο είναι το ζήτημα που αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά και που έχει να κάνει με τη διαχείριση της ΑΟΖ στο Οικόπεδο 6, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται αποφασισμένος να «τεντώσει το σχοινί» για τις διεκδικήσεις του στην περιοχή. Αυτό που θέλει να προλάβει η ελληνική πλευρά, είναι η πιθανότητα, όταν προχωρήσουν οι έρευνες στην περιοχή, η Άγκυρα να μεταφέρει την ένταση σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Άμυνας έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία για την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς. «Στη Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.