Το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών έβαλαν ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας στον Ερντογάν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δυο Ευρωπαίοι μίλησαν για αυτό το θέμα περισσότερο από 20 λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τελικά άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αναφερθεί στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου αλλά και την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων λέγοντας: «Πρόκειται για μια ορθή στάση της Ε.Ε., καθώς η Τουρκία τους τελευταίους ειδικά μήνες φαίνεται να προχωρά σε διαρκείς προκλήσεις και να υιοθετεί και μια ρητορική, αλλά και πρακτικές οι οποίες ούτε το διεθνές δίκαιο σέβονται, αλλά ούτε βοηθούν κατά κανέναν τρόπο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής».

Και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που για μας έχει σημασία είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μια συμπεριφορά, η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».

Η Αθήνα πάντως μετά και τη χθεσινή εξέλιξη στρέφει πλέον το βλέμμα της προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς μετά το τηλεφώνημα της προηγούμενης Πέμπτης ανάμεσα στους δυο άνδρες (Τσίπρα - Πούτιν) είναι σαφές πως η Αθήνα ευελπιστεί στην παρέμβαση του Ρώσου προέδρου προς τον Ταγίπ Ερντογάν για τους δυο στρατιωτικούς. Η συνάντηση που θα έχουν στις αρχές του άλλου μήνα στην Κωνσταντινούπολη θα είναι καταλυτική, αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν εξελίξεις για τα στελέχη του στρατού ξηράς.

Κατά πολλούς οι καλές σχέσεις Πούτιν - Ερντογάν θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων πιο εύκολα και από τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., που έως ένα βαθμό δυναμιτίζουν το κλίμα αφού προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα. Η ρωσοτουρκική συνεργασία έχει ενισχυθεί και μέσω της αγοράς των πυραύλων S-400.