"Άσυλο συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων" χαρακτηρίζει "τα όσα συμβαίνουν" στη Νομική Σχολή Αθηνών, με αφορμή ανοικτή επιστολή 93 καθηγητών για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπλήρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει πως η κατάσταση στον χώρο των Πανεπιστημίων "έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, λόγω του περιβόητου νόμου για το άσυλο της ασυδοσίας", και ότι "τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους παρανόμους και "μπαχαλάκηδες", που σκορπούν τον φόβο σε διδάσκοντες και φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους απευθύνουν κραυγή απόγνωσης, χωρίς δυστυχώς, να βρίσκουν ουδεμία ανταπόκριση".

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρεται σε μια ανοικτή επιστολή 93 καθηγητων της Νομικής, σημειώνοντας πως όσα περιγράφουν προκαλούν "θλίψη και οργή για την κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς σ’ αυτήν γίνεται λόγος για καθημερινές "αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα"".

"Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική απόδειξη της αποτυχίας της αντίληψης περί "πανεπιστημιακού ασύλου" που εκπορεύεται από αναχρονιστικές και περιθωριακές ιδεοληψίες. Όπως, άλλωστε, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρόκειται για "διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής"", επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση "να παύσει να κωφεύει στο πρόβλημα, παρέχοντας ιδιότυπη προστασία σε κάθε παρανομία, και να λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας"

Τέλος, ερωτά τους δυο υπουργούς:

Αν ήταν σε γνώση τους οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εντός και εκτός της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπως καταγγέλλεται από 93 καθηγητές της εν λόγω Σχολής, κι αν ναι γιατί δεν έπραξαν έως σήμερα τα δέοντα;

Αν, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες διδασκόντων και φοιτητών από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την έξαρση της ανομίας που επικρατεί στους χώρους των ΑΕΙ, από τη δράση διαφόρων παρανόμων στοιχείων και ομάδων τραμπούκων, θα καταργήσουν τον "νόμο Γαβρόγλου” για το άσυλο.