Με τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς στο προσφυγικό, τις διαβουλεύσεις γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ και το συνταγματική αναθεώρηση να τίθενται στο τραπέζι ολοκληρώθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις επαφές του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό. οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, όμως παραμένει το «αγκάθι» των Συνταγματικών Αλλαγών. Εκφράστηκε η βούληση από τα μέλη του Οργάνου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά σε αντιδιαστολή με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον πρόεδρο της ΝΔ σχολιάζουν οτι θέλει να αποφύγει τη συζήτηση ενόψει της διαμόρφωσης ενος προοδευτικού «μπλοκ».

Από την κυβέρνηση δηλώνουν οτι η διαδικασία στη Βουλή θα εκκινήσει μετά τον Αύγουστο.

Ο Δημήτρης Βίτσας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, παρά το γεγονός πως δεν είναι μελος του ΠΣ, ενημέρωσε για την κατάσταση στα νησιά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες θα αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών, και τη βελτίωση του πολιτικού πλαισίου για τα ασυνόδευτα τέκνα.