Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, εγκαταλείποντας την τακτική των χαμηλών τόνων που κρατούσε μέχρι σήμερα.

«Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο» διεμήνυσε το Μέγαρο Μαξίμου στους γείτονές μας αντιδρώντας έντονα στις νέες δηλώσεις Ερντογάν που αυτή την φορά στοχοποιούσαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μετά από όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Αντιόχεια. Μεταξύ άλλων είπε: «Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο» συμπληρώνονας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα τους παραδώσει. «Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει ότι «σε 10-15 μέρες θα το κανονίσω. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν».

«Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της» απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ακόμα ότι η Τουρκία συνεχίζει έναν ακατανόητο ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως φαίνεται να αλλάξει τακτική αντιλαμβανόμενη ότι ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά πλέον και επισήμως στον συμψηφισμό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθηκαν γιατί πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Ολόκληρη η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής: «Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ' ίδιαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις. Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της. Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας.»