Η µοίρα παίζει άσχηµα παιχνίδια στις ζωές των ανθρώπων.

Ο 29χρονος µηχανοδηγός Νίκος Ναλµπάντης, που σκοτώθηκε ακαριαία στη σιδηροδροµική τραγωδία των Τεµπών, όσο ζούσε ανέβαινε έναν άγνωστο γολγοθά, καθώς έδινε για λογαριασµό της οικογένειάς του έναν αγώνα, που δεν ήταν άλλος από το να φέρει στην Ελλάδα τον πατέρα του, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Τουρκίας για µια ποινική υπόθεση.

Αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συµβεί τις επόµενες ηµέρες µε τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς οι τουρκικές Αρχές, µετά από χειρισµούς του Ελληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, θα «εκδώσουν» στην Ελλάδα τον πατέρα του Ν. Ναλµπάντη, προκειµένου να παραστεί στην κηδεία του αδικοχαµένου του παιδιού. Αν µη τι άλλο, αυτή η εξέλιξη είναι εξόχως ανατριχιαστική, καθώς ο νεαρός µηχανοδηγός έµελλε µε τον θάνατό του να µπορέσει να βγάλει από τις φυλακές της Τουρκίας τον πατέρα του για να µπορέσει αυτός να τον αποχαιρετήσει οριστικά στην κηδεία του.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία, που είναι βγαλµένη από αρχαία τραγωδία ως προς το δικαίωµα των συγγενών να θρηνήσουν και να θάψουν µε τις δέουσες τιµές τα αγαπηµένα τους πρόσωπα δίχως «απαγορευτικά πρωτόκολλα», ήταν ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ενήργησε άµεσα όταν ενηµερώθηκε για την έκκληση που έκαναν δηµοσίως συγγενικά πρόσωπα του αδικοχαµένου Ναλµπάντη, προκειµένου η κυβέρνηση να κάνει ό,τι µπορεί µήπως και ο πατέρας του µπορέσει να πάρει άδεια για να παραστεί στην κηδεία του γιου του. Πράγµατι, απέναντι σε αυτό το δράµα επικοινώνησε µε τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, µε τον οποίο κατά το παρελθόν είχε ανταλλάξει βαριές κουβέντες, κυρίως την περίοδο της κρίσης στον Εβρο. Οµως στην προκειµένη περίπτωση βρήκε ευήκοα ώτα, µέσα από συνεννοήσεις, αποδέκτης των οποίων έγινε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν. Ετσι, δροµολογούνται οι διαδικασίες «έκδοσης» του ∆. Ναλµπάντη στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης µεταξύ των τουρκικών Αρχών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται πως ο πατέρας του Νίκου Ναλµπάντη, αφού παραστεί στην κηδεία, θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του όχι στις τουρκικές φυλακές, αλλά στις ελληνικές. Ο Τ. Θεοδωρικάκος εισέπραξε τη θετική αντίδραση της τουρκικής πλευράς µόλις εξήγησε τους λόγους που ζητούσε µια τέτοια «διευκόλυνση» για λογαριασµό της οικογένειας του αδικοχαµένου µηχανοδηγού στα Τέµπη. Μάλιστα, ο Σοϊλού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συµπαράστασή του για τους νεκρούς στο δυστύχηµα των Τεµπών.

Σε επικοινωνία που είχαµε µε τον κ. Θεοδωρικάκο, δεν θέλησε να µας πει πολλά παρά µονάχα λίγες λέξεις: «Κάναµε το ανθρωπιστικό χρέος µας και η τουρκική πλευρά ανταποκρίθηκε θετικά».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/3