Σε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα  προς τον Νίκο Τόσκα για τη συμβουλή προς τους πολίτες να κάνουν τους κοιμισμέννους εάν αντιληφθούν διαρρήκτες μέσα στην οικία τους, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε χαρακτηριστικά ότι «Κάποιος πρέπει να αμύνεται όταν απειλείται» προσθέτοντας ότι «το νομικό μας οπλοστάσιο είναι πλήρες, και τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν πολύ προσεκτικά τέτοιες υποθέσεις. Εάν υπάρξει ανάγκη να αλλάξει κάτι στον Ποινικό Κώδικα, το υπουργείο θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. μως οι διατάξεις αναφορικά με το ζήτημα της άμυνας, της έκτακτης ανάγκης και της δύσκολης κατάστασης ενός πολίτη που κινδυνεύει η ζωή του, περιγράφονται στον κώδικα μας και τα δικαστήρια μας με ενάργεια αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις».».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Τόσκα λέγοντας ότι «αυτά που λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις το πρώτιστο είναι να διασφαλίσεις την ζωή σου. Αυτό εννοούσε ο κ. Τόσκας» για να προσθέσει ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιφρουρήσουμε την ζωή και την σωματική μας ακεραιότητα αν συμβεί το απευκταίο».