Καθώς η Αθήνα τώρα αρχίζει να μπαίνει στην τελική ευθεία της συμφωνίας με τους θεσμούς για την εποχή μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να χτίζουν το «αφήγημα» με το οποίο σκοπεύουν να πορευτούν μέχρι τις κάλπες: Δίπλα στον αέρα σκανδάλων και, όπως αναφέρει η μείζων και η ελλάσσων αντιπολίτευση, της λάσπης, προστίθεται ξεκάθαρα και ο πυλώνας της εξόδου από το μνημόνιο.

Η λεγόμενη «καθαρή» έξοδος, βεβαίως, θα συνοδεύεται σαφέστατα από συνέχιση της εποπτείας. Επιπλέον, ωστόσο, η όποια συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης χρέους ήδη έχει αρχίσει να «συνδέεται» με αναφορές για ενισχυμένη εποπτεία, πέραν εκείνης που ούτως ή άλλως προβλέπεται για κάθε χώρα της Ευρωζώνης βγαίνει από προγράμματα στήριξης.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται τις τελευταίες ημέρες από διάφορες πλευρές -είτε από τις Βρυξέλλες είτε από το Βερολίνο. Η στάση του δεύτερου θα είναι επίσης καθοριστική, και το εκεί υπουργείο Οικονομικών, υπό τη νέα ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, αισθάνεται, για έναν λόγο παραπάνω, την πίεση να κρατήσει σκληρή στάση: Πέραν των όποιων «επιφυλάξεων» για την ελληνική αξιοπιστία, ο νέος ΥΠΟΙΚ πρέπει να αποφύγει να φανεί ότι κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Όλα αυτά αυτό ωστόσο δεν εμποδίζουν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα να ξεκινήσουν ήδη με την κατασκευή του αφηγήματος «επιτυχίας». Οι αναφορές από κυβερνητικά χείλη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, και πιο πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η συνέντευξη της υπουργού Εργασας ΈΦης Αχτσιόγλου το Μ.Σάββατο.

Η υπουργός υποστήριξε ότι «ο λαός θα κρίνει βάσει την εξόδου της χώρας από τα μνημόνια» και ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου για τη χώρα «θα γίνει αισθητή από τους πολίτες σε πολλά και διαφορετικά πεδία».

«Αυτή η συνθήκη νομίζω ότι θα εμπεδώσει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και θα μας δώσει τη νίκη στις εκλογές του 2019» υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου, σε μία ρητορική που έχει ήδη αρχίσει να ακούγεεται με αυτούς ακριβούς τους όρους από όλο και περισσότερα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.