Σε διαρκή εγρήγορση και συνεχείς ασκήσεις φαίνεται ότι «απαντά» η ελληνική πλευρά στην ολοένα αυξανόµενη προκλητικότητα της Αγκυρας, σε όλο το µήκος των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων «συνόρων» µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς είναι σαφές και υπάρχουν και σχετικές «προειδοποιήσεις» -όπως δηµόσιες δηλώσεις από τον Αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατγια φόβους προκλήσεως ενός σοβαρού επεισοδίου µεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Μεγάλη Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Π. Καµµένος, συνοδευόµενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκ. Στεφανή και τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής ∆ιοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣ∆ΕΝ) αντιστράτηγο Ν. Μανωλάκο, επισκέφθηκε την Ικαρία, όπου παρακολούθησε άσκηση εθνοφυλάκων του τοπικού τάγµατος και µετά, µιλώντας προς αυτούς, ανακοίνωσε την εντός των προσεχών ηµερών αποστολή ενισχύσεων σε προσωπικό τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Ηδη, εντός των εποµένων ηµερών, 3.500 προσωπικό θα µεταφερθεί στα νησιά, στη δύναµη της ΑΣ∆ΕΝ, η οποία µετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, και άλλοι 3.500, µόνιµο και στρατεύσιµο προσωπικό, θα µεταφερθούν στον Εβρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.  

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Στη Θράκη, το ∆’ Σώµα Στρατού είναι πανίσχυρο και η γεωγραφική διάταξη είναι τέτοια (παρουσία υδάτινου κωλύµατος, φύση του εδάφους κ.λπ.) που δεν προσφέρεται για τη διενέργεια «τετελεσµένων» από τουρκικής πλευράς, ει µη µόνο στη δηµιουργία και εκµετάλλευση τυχαίων συµβάντων, όπως αυτό της σύλληψης και εν συνεχεία κράτησης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού, που εξελίχθηκε την 1η Μαρτίου.

Οι σχηµατισµοί του ∆’ ΣΣ στον Εβρο, η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο νότιο Εβρο, η XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο βόρειο τµήµα του νοµού και η 50ή Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού στο κέντρο, καλύπτοντας το µεταξύ τών δύο µεραρχιών κενό, είναι και πανίσχυρες και σε ετοιµότητα, όπως καταδείχθηκε από την αιφνιδιαστική ενεργοποίηση των µονάδων άµεσης ετοιµότητας του κάθε σχηµατισµού, που διατάχθηκε ανήµερα του εορτασµού της 25ης Μαρτίου.

Στο Αιγαίο, η ζώνη ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής ∆ιοίκησης Εσωτερικού Νήσων έχει από έναν µείζονα σχηµατισµό επιπέδου µεραρχίας ή ταξιαρχίας σε καθένα από τα µεγάλα ή αποµονωµένα νησιά, συνολικά σε εννιά, ενώ έχουν αλλάξει και τα επιχειρησιακά σχέδια και µε τα οπλικά συστήµατα που έχουν µεταφερθεί στα νησιάέδρες των σχηµατισµών, αυτά µπορούν να υποστηρίξουν όλα τα πέριξ από αυτά µικρότερα νησιά της ζώνης ευθύνης τους. Επιπρόσθετα, σε όλους τους παραµεθόριους νοµούς, συµπεριλαµβανοµένων της Θράκης, του Εβρου και όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, υπάρχουν και έχουν αναβαθµιστεί κατακόρυφα οι εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και οι γενικότερες δραστηριότητες των τοπικών ταγµάτων Εθνοφυλακής, συνεισφέροντας ενεργώς πλέον στα µέτρα ασφαλείας και φυλάξεων στις ζώνες ευθύνης τους.  

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ακόµα, υπάρχει και η ∆ιακλαδική ∆ύναµη «∆έλτα» του ΓΕΕΘΑ, η οποία µε έδρα την Αττική, αποτελούµενη από επίλεκτους των µονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων ∆υνάµεων, διαθέτει όλα τα µέσα για την άµεση µετάβαση και επιχείρηση σε οποιοδήποτε σηµείο του χερσαίου ή νησιωτικού χώρου απαιτηθεί να δράσει, όπως καταδείχθηκε κατά την πρόσφατη αιφνιδιαστική ενεργοποίησή της. Στο «µέτωπο» της Κύπρου, η κατάσταση είναι διαφορετική και η εκεί επιδεικνυόµενη τουρκική προκλητικότητα αντιµετωπίζεται µε τη συνεχή και µε κάθε τρόπο και ευκαιρία έντονη παρουσία του Πολεµικού Ναυτικού στην περιοχή.

Είτε µε διµερείς ασκήσεις µε τους Κύπριους, είτε µε διµερείς ή πολυµερείς ασκήσεις όπως η πρόσφατη «Noble Dina ’18» µε τη συµµετοχή δυνάµεων από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, είτε διµερείς µε ξένους, όπως η επί 10ήµερο συνεργασία και παρουσία του υποβρυχίου «Παπανικολής» στη δύναµη του αµερικανικού ελικοπτεροφόρου USS «IWO JIMA» που επιχειρούσε στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε αυτά να προστεθούν δύο επιπρόσθετα στοιχεία:

Πρώτον, η αναδιοργάνωση των Ενόπλων ∆υνάµεων που προχωρά και αφορά και την ΑΣ∆ΕΝ, που θα µετασχηµατιστεί σε ∆ιοίκηση Αρχιπελάγους.

∆εύτερον, η έγκριση από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής στις 3 Απριλίου από όλα τα κόµµατα (εκτός ΚΚΕ) ενός έκτακτου «εξοπλιστικού προγράµµατος» ύψους 1 δισ. ευρώ, για την αγορά κρίσιµων ανταλλακτικών και την επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία του στόλου των µεταφορικών αεροσκαφών C-130H και C-27J, καθώς και των µαχητικών Mirage 2000, της αναβάθµισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO200HN και αναβάθµιση διαφόρων κρίσιµων -υπαρχόντωνοπλικών συστηµάτων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018