Εκ νέου φανερά ενοχλημένη παρουσιάζεται η Τουρκία από το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνωρίζει πλήρως και το FIR Λευκωσίας και την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα έρευνας και διάσωσης και έκδοσης Navtex και Notam για την περιοχή.

Χθες, Παρακευή, η Τουρκία, με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή ελέγχεται από το παράνομο Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου, εξέδωσε Notam με την οποία αποπειράται να «ακυρώσει» Notam που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας για δέσμευση περιοχής ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου για αεροναυτικές ασκήσεις. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, αποπειράται να ακυρώσει και την ισχύ σχεδίων πτήσεων που υπέβαλε η Ρωσία μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς και νομιμότητα.

Οι δεσμεύσεις αφορούν σε ασκήσεις από τις 11 μέχρι τις 26 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι για την ίδια περιοχή, κατόπιν αιτήματος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία επανειλημμένα την τελευταία τριετία –όπως και αυτή την περίοδο–, δεσμεύεται με Navtex από τη Δημοκρατία αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή για ναυτικές ασκήσεις.

Χθες, με τη Notam N0083/18, αναφέρει ότι σε σχέση με Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας που «έχουν εκδοθεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» σε σχέση με ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις και σχέδια πτήσεων, δηλώνουμε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη νόμιμη αρχή για να παρέχει υπηρεσίες οδηγιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικές πληροφορίες στα όρια της περιοχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αεροναυτιλίας Ερτζάν». Ως εκ τούτου, συμπληρώνει η τουρκική Notam, «οι Notams A0420/18 και A0421/18 που εκδόθηκαν από τη «διοίκηση της νότιας Κύπρου» είναι μηδενικές και άκυρες».

Στο μεταξύ, με έκτακτη Notam, που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας –την A0454/18– καθησυχάζει όλους τους χρήστες του FIR Λευκωσίας και προσπαθεί να απαντήσει σε τυχόν επιρροές και επηρεασμό από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο – και κυρίως στον βρετανικό. Τα δημοσιεύματα ουσιαστικά θέτουν ερωτηματικά, λόγω αναφορών για δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων, για τυχόν επηρεασμό πτητικών προγραμμάτων αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με την Κύπρο, όπως και με τις αναφορές για πολεμική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδόθηκε λίγο πριν τη λήξη της ειδοποίησης ισχύος 72 ωρών που εξέδωσαν EASA και Eurocontrol για το FIR Λευκωσίας σε σχέση με την ένταση στην περιοχή λόγω Συρίας, που δημιούργησε προϋποθέσεις για να γίνουν σχόλια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά σημαντικούς τομείς στην Κύπρο όπως ο τουρισμός.