Ψύχραιμο αλλά και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία θα στείλει σήμερα από το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα μετά τα όσα είπαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ, και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για επεισόδιο στην βραχονησίδα Ανθρωποφάγος.

Η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο τη συγκεκριμένη στιγμή -επισήμως για τα εγκαίνια κέντρου αφαλάτωσης- έχει ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό καθώς η Τουρκία καθημερινά κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Τα όσα συνέβησαν μάλιστα χθες δείχνουν ότι οι γείτονές μας είναι αποφασισμένοι να τεντώσουν το σκοινί μέχρι να σπάσει.

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους Φούρνους της Ικαρίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έφτασε στο σημείο μάλιστα να ζητήσει από την ελληνική πλευρά «να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση» (!!!).

Όπως λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι όλα αυτά ελέχθησαν μπροστά στον γ.γ. του ΝΑΤΟ δείχνει ότι οι γείτονες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση στη Συρία και το γεγονός ότι η Συμμαχία τη συγκεκριμένη στιγμή έχει ανάγκη την Τουρκία, προκειμένου να επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο το θέμα των γκρίζων ζωνών.

Η κυβέρνηση πάντως αντιμετώπισε με απόλυτη ψυχραιμία αυτήν τη νέα κρίση αλλά και αποφασιστικότητα, στέλνοντας στο σημείο σκάφη. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή επέμεινε ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί στην περιοχή.

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι «παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Η ελληνική διπλωματία θα επιμείνει στην τακτική των χαμηλών τόνων, καθώς δεν επιθυμεί να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία και κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.