Eγκλωβισμένη στις πολλαπλές κρίσεις και στα αδιέξοδα των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι γείτονές μας επιθυμούν να μεταφέρουν τη στρατιωτική ένταση από την πλευρά του Αφρίν προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή του Έβρου μοιραία περιέπλεξε τα πράγματα και έβαλε νέα δεδομένα στην ήδη τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της όλο το τελευταίο διάστημα. Στην κυβέρνηση έχουν πλέον καταλήξει ότι η Τουρκία επιθυμούσε τους τελευταίους μήνες να δημιουργήσει επεισόδιο το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιούσε τόσο για την ανταλλαγή των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην χώρα μας όσο και για να κλιμακώσει την κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο διεμβολισμός του λιμενικού πλοίου στην περιοχή του Αιγαίου από την τουρκική ακταιωρό δεν έγινε τόσο για εκφοβισμό όσο για να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην περιοχή. Εάν, δηλαδή, το ελληνικό σκάφος βυθιζόταν και οι Έλληνες λιμενικοί διασώζονταν από το τουρκικό σκάφος, τότε οι γείτονές μας θα έβαζαν αμέσως από το παράθυρο το θέμα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδας.

Το θέμα αυτό, άλλωστε, επιδιώκει να κατοχυρώσει από το 1988 η τουρκική πλευρά δεσμεύοντας κάθε τόσο ελληνικά νησιά. Το γεγονός, όμως, ότι ο Έλληνας πλοίαρχος αντέδρασε με μοναδική ψυχραιμία ακύρωσε τα σχέδια των Τούρκων στο Αιγαίο. Μέχρι που ήρθε το λάθος των Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο...

Οι κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται, πάντως, διστακτικές στο να αναφερθούν στον χρόνο απελευθέρωσης των δύο συλληφθέντων, καθώς, όπως λένε, οι Τούρκοι ακολουθούν την τακτική των καθυστερήσεων σε όλες τις περιπτώσεις. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την Άνγκελα Μέρκελ, που κατάφερε να απελευθερώσει μόνο τον έναν από τους 15 συλληφθέντες που κρατούνται στην Τουρκία, και μάλιστα έναν χρόνο μετά.  

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, από τον οποίο, όπως φαίνεται, θέλησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψης των δυο Ελλήνων αξιωματικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η διεθνοποίηση του θέματος παράλληλα με την ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, εμφανώς εκνευρισμένος, αναφέρθηκε στην κίνηση της Ελλάδας να ενημερώσει την Ε.Ε. και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν, ακόμα, ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς από τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία απέναντι στους Αμερικανούς θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα. Όπως είναι γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τον 6ο στόλο προς την πλευρά της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου σκάφος της ExxonMobil μετέχει στις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς πριν από μερικές ημέρες οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν σε ιταλικό σκάφος να προχωρήσει στις σχετικές εργασίες.

Εάν, λοιπόν, η Τουρκία αποφασίσει να κάνει «τσαμπουκάδες» στους Αμερικανούς, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη συνέχεια, ενώ, εάν υποχωρήσει, θα είναι ένα μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζεται μόνο με τα δικά του μέσα. Μοιραία, λοιπόν, το θέμα των Σκοπίων έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό εκφράστηκε αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε, μάλιστα, τους παριστάμενους υπουργούς για τις βασικές πτυχές του συμφώνου με την ΠΓΔΜ, στο οποίο ακόμη, μέχρι αυτήν τη στιγμή, γράφονται και σβήνονται σχετικές παρατηρήσεις. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ενδέχεται ακόμα και την άλλη εβδομάδα να μεταβεί στα Σκόπια, προκειμένου να παραδώσει το σχετικό έγγραφο στον Σκοπιανό ομόλογό του. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται, πάντως, αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα μέχρι τέλους, εάν, φυσικά, και από την πλευρά της ΠΓΔΜ υπάρχει ίδια πρόθεση.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να συναινέσει.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018