Με τον τίτλο «Κατέβασαν μεσάνυχτα τη σημαία», η εφημερίδα «Hurriyet» περιγράφει την τουρκική εκδοχή για το πώς εξελίχθηκε το θέμα με τη σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας, η τουρκική ακτοφυλακή διαπίστωσε ότι την περασμένη Παρασκευή ομάδα πολιτών ύψωσε την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος (αναφέρεται ως Χουρσίτ) απέναντι από τα Δίδυμα της Μικράς Ασίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι προηγήθηκαν επαφές με την Αθήνα, προκειμένου «να δοθεί τέλος σε αυτή την προκλητική κατάσταση και να κατέβει η σημαία». Το Σαββατοκύριακο ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα της «Hurriyet», η σημαία βρισκόταν πάνω στη βραχονησίδα και έτσι κινητοποιήθηκε το τουρκικό Ναυτικό και έστειλε των Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT).

Ο τουρκικός Τύπος όχι μόνον συντηρεί το θέμα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους, αλλά το ανεβάζει κιόλας.

 

«Τίνος υπεργολάβος είναι η Αθήνα», τιτλοφορεί το άρθρο της η φιλοκυβερνητική «Yeni Safak». Και σημειώνει: «Επειδή ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την εισβολή στην Αφρίν, κλιμακώνεται η ένταση για να εμπλακεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Ενθαρρυμένη από την παρουσία νατοϊκών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα πρόσθεσε άλλη μία στις προκλήσεις της. Έβαλαν ελληνική σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ. Κομάντος πήγαν αμέσως και κατέβασαν τη σημαία».

H «Milliyet» κάνει τίτλο τις απειλές Τσαβούσογλου: «Μπορεί να γίνει ατύχημα από τα χέρια των στρατιωτών μας», ενώ στην πρώτη παράγραφο του άρθρου γράφει: «Νέα κύματα στα Αιγαίο. Μια ομάδα Ελλήνων τοποθέτησε σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ και έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες. Ο υπουργός Τσαβούσογλου αντιδρώντας στο συμβάν διεμήνυσε: "Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα. Μπορεί να συμβεί ατύχημα"».

Η «Gunes» κάνει λόγο για «Νέα ένταση αλά Ίμια στις σχέσεις Άγκυρας - Αθήνας» και αναπαράγει τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «υπεστάλη με νυχτερινή επιχείρηση κομάντος της SAT η ελληνική σημαία που τοποθετήθηκε σε βραχονησίδα ανοιχτά του Ντιντίμ. O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στην Ελλάδα να απέχει από τέτοιες προκλήσεις».

Αλλά και η «Sabah» επιμένει ότι Τούρκοι κομάντος υπέστειλαν ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα και προβάλει τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης: «Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το περιστατικό "πρωτοβουλία τύπου Ιμίων" και διεμήνυσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε μια παρόμοια κατάσταση"».

H έντυπη έκδοση της «Hurriyet» μιλά για «πρόκληση με σημαία» από την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η κίνηση των τριών νεαρών Ελλήνων έγινε αντιληπτή από την τουρκική ακτοφυλακή κι ότι η Άγκυρα μέσω διαφόρων διαύλων επικοινώνησε με την Αθήνα και απαίτησε να απομακρυνθεί η σημαία, η οποία, όμως, παρέμεινε στη θέση της κι έτσι πήγαν τη νύχτα της Κυριακής κομάντος της SAT, την υπέστειλαν και την πήραν στην Τουρκία.