Εκλογές µέσα στο 2018 βλέπει ο Λευτέρης Αυγενάκης, που υπογραµµίζει ότι στόχος της Ν∆ είναι η αυτοδυναµία, αλλά τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση την επόµενη ηµέρα θα επιδιώξει «ευρείες συνεργασίες». Ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι χειρίζεται µε ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισµό ζητήµατα κρίσιµης σηµασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας και ζητάει την άµεση επιστροφή των δύο αξιωµατικών.  

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας απέναντι στην επιθετική τακτική του Ταγίπ Ερντογάν;

Το θλιβερό γεγονός της πτώσης του µαχητικού αεροσκάφους της Πολεµικής µας Αεροπορίας και της απώλειας του πιλότου µας προκαλεί θρήνο σε όλους µας. Η χώρα µας, οι Ενοπλες ∆υνάµεις, η Πολιτική Αεροπορία πενθούν για την απώλεια ενός πραγµατικού ήρωα, που προσέφερε τη ζωή του υπερασπιζόµενος την πατρίδα µας. Οι προσπάθειες αναθέρµανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ως αποτέλεσµα η τουρκική προκλητικότητα να µετατραπεί σε επιθετικότητα. Αυτό είναι κάτι που σαφώς µας ανησυχεί. Αντιµετωπίζουµε, άλλωστε, αλλεπάλληλες προκλήσεις στο Αιγαίο, µε την πιο πρόσφατη στη Ρω, «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη συνεχιζόµενη αναίτια κράτηση των δύο στρατιωτικών µας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι χειρισµοί της κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι χειρίζεται µε ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισµό ζητήµατα κρίσιµης σηµασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Και όταν µια κυβέρνηση αντιµετωπίζει ακόµη και τα εθνικά θέµατα µε τέτοια επιπολαιότητα είναι προφανές ότι είναι και επικίνδυνη. Γι’ αυτό ακριβώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τα ζητήµατα αυτά τόσο στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ και το Κατάρ όσο και στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ του εξωτερικού. Η Ελλάδα επιδιώκει µια παραγωγική σχέση µε την Τουρκία. Οφείλει, λοιπόν, η γειτονική χώρα να αποδείξει εµπράκτως ότι σέβεται το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, αλλά και τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ως Ν.∆. καλούµε την Αγκυρα να απελευθερώσει άµεσα τους δύο Ελληνες αξιωµατικούς. Στα θέµατα αυτά επιβάλλεται να µιλάµε δυνατά, καθαρά, αλλά ποτέ ακραία.    

Στο Σκοπιανό, στα ελληνοτουρκικά και σε άλλα µεγάλα ζητήµατα παρατηρείται διαρκής τριβή µεταξύ Μεγάρου Μαξίµου και Πάνου Καµµένου. Εκτιµάτε ότι αυτή η τριβή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;  

Η ιστορία έχει δείξει πως κυβερνήσεις «έπεσαν» για εθνικά θέµατα. Η κυβέρνηση, ιδίως στον χειρισµό των εθνικών θεµάτων, θυµίζει Βαβέλ. Είναι πολύ πιθανό να έχουµε εκλογές το 2018. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να υποστεί το πολιτικό κόστος από τις περικοπές συντάξεων ή να εφαρµόσει τα δηµοσιονοµικά µέτρα για το 2019 και το 2020, που ο ίδιος και οι βουλευτές του νοµοθέτησαν. ∆εν µας ανησυχεί ο χρόνος στον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Θα κερδίσουµε οποτεδήποτε και αν γίνουν. Αυτό το οποίο µας απασχολεί ως παράταξη είναι να παρουσιάσουµε στους πολίτες ένα πειστικό αφήγηµα για το µέλλον της Ελλάδας και να υλοποιήσουµε το πρόγραµµά µας, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα µας ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος µε ίσους κανόνες που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους. Είµαστε αισιόδοξοι για την επόµενη µέρα, παρά τις δυσκολίες.  

Εσείς θεωρείτε ότι µετά τις επόµενες εκλογές µπορεί να έχουµε µια συγκυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας και Κινήµατος Αλλαγής;

∆ουλεύουµε και στοχεύουµε στην κοινοβουλευτική αυτοδυναµία της παράταξής µας. Οµως, η Νέα ∆ηµοκρατία και ο πρόεδρός µας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αµέσως µετά τις επόµενες εκλογές θα επιδιώξουν ευρείες συνεργασίες για πολιτική συναίνεση για όλα τα µεγάλα προβλήµατα του τόπου. Τέτοια σηµεία είναι η προστασία των θεσµών, η εύρυθµη λειτουργία του πολιτεύµατος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισµού µε συγκλίσεις στα µεγάλα εθνικά θέµατα.

Οµως, πολλά θα είναι και τα σηµεία συνάντησης και µετά τις εκλογές. Το νέο Σύνταγµα, ο θεσµικός θεµατοφύλακας της Ελλάδας που µας αξίζει. Ενας νέος εκλογικός νόµος που να τον συµφωνήσουµε και να τον ψηφίσουµε µαζί στην αρχή της επόµενης κυβερνητικής θητείας, ώστε να βρούµε την αναγκαία ισορροπία ανάµεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιµότητα.

Και, βέβαια, οι µεταρρυθµίσεις στην Οικονοµία, ο εκσυγχρονισµός της ∆ιοίκησης, η Υγεία, η Ασφάλεια και, επιτέλους, ένα Εθνικό Πρόγραµµα για την Παιδεία βασισµένο σε συναινέσεις, όπως αυτές που πετύχαµε στο παρελθόν. Γιατί η νέα Ελλάδα µάς χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεµελιώσουµε µια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασµού και συνεργασιών. Επενδύουµε στην ενότητα του ελληνικού λαού και όχι στον διχασµό, όπως κάποιοι άλλοι.  

Οπως έχει γίνει γνωστό, τα 2/3 των µελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούνται σήµερα στο κράτος. Ποιες εγγυήσεις δίνετε ότι δεν θα συµβεί κάτι ανάλογο σε µελλοντική κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας;

Εύλογο το ερώτηµά σας, αν σκεφτεί κανείς ότι µία από τις κορυφαίες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα ήταν πως το κόµµα του θα πάρει διαζύγιο από το κράτος. Τρία χρόνια µετά, ο κατάλογος των κοµµατικών στελεχών που διορίζονται στο ∆ηµόσιο µε παχυλούς µισθούς διαρκώς µεγαλώνει. Στη Ν.∆. έχουµε ξεκάθαρη θέση, την έχουµε διατυπώσει µε τον πιο επίσηµο τρόπο στο καταστατικό της παράταξής µας: η ιδιότητα του µέλους της Πολιτικής Επιτροπής είναι ασυµβίβαστη µε την κατοχή οποιασδήποτε κυβερνητικής θέσης ή λειτουργήµατος ή διοικητικής θέσης, εκτός υπαλληλικής ιεραρχίας.  

Πότε θα διεξαχθεί το προγραµµατισµένο τακτικό συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας; Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε γι’ αυτό;

Η µεγάλη πρόκληση για το 2018 είναι η προσαρµογή του προγράµµατός µας σε περιφερειακό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. ∆ιαµορφώνουµε ένα πρόγραµµα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραµµατικό µας λόγο. Το µήνυµά µας είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει, θέλει και µπορεί να βελτιώσει το κλίµα, να φέρει επενδύσεις και νέες δουλειές για τους Ελληνες. Ξέρει, θέλει και µπορεί να µειώσει τους φόρους, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, να στηρίξει κυρίως αυτή τη γενιά. Το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.∆. έχει προγραµµατιστεί, εκτός πολιτικών εξελίξεων, το φθινόπωρο του έτους που διανύουµε.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Απριλίου 2018