Είναι σημαντικό ότι με πρωτοβουλία όλως των Ελλήνων ευρωβουλευτών, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία είπε στο Ρ/Σ 24/7 στους 88,6 η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στο ψήφισμα που ζητά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπουλης.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών, σεβασμό στη συνθήκη της Γενεύης και καλή γειτονία με την Ελλάδα σημείωσε η κ. Σπυράκη.

Υπογράμμισε και τις αναφορές της Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για τις προκλήσεις της Τουρκίας που δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Η τουρκική κυβέρνηση παίρνει χρήματα ως υποψήφια χώρα. Όμως, πλέον, είναι ισχυρά τα μηνύματα. Έτσι, - με το επικείμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - έχουν σταλεί μηνύματα και νομίζω πως είναι σαφές ότι η θέληση των ευρωπαϊκών λαών είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με βάση τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα μέτρα εξετάζονται. Αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να διακόψει η Ε.Ε. τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.

Στην ερώτηση εάν η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών ανοίγει τον δρόμο των συναινέσεων και σε άλλα ζητήματα μέσα στην Ελλάδα, είπε ότι είναι πολύ αργά για συναίνεση με την κυβέρνηση καθώς υπέγραψε ένα μνημόνιο -το 3ο- που δεν χρειαζόταν, ενώ ανέλαβε υποχρεώσεις και μέτρα για μετά το 2019, πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων.

Η κ. Σπυράκη σχολίασε τις θέσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ως προς τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. «Καταρχάς είναι πάρα πολύ αργά για δάκρυα. Δεύτερον, για να μιλήσουμε σοβαρά, όταν έχεις δεσμεύσει τη χώρα με συγκεκριμένες συμφωνίες για να πάρεις το δάνειο, δεν μπορείς εκ των υστέρων να εμφανίζεσαι ότι θέλεις να αναθεωρήσεις τη δανειακή σύμβαση».

«Το μόνο που μπορείς να κάνεις -και αυτό θα κάνει η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση από την ημέρα που θα εκλεγεί-», σημείωσε η κ. Σπυράκη «είναι να απελευθερώσεις όλες σου τις δυνάμεις για να έχεις ανάπτυξη. Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, επιβαρύνοντας τη χώρα με 86 δισ. ευρώ αχρείαστο δάνειο και συνολικά 100 δισ. ευρώ μαζί με την ύφεση ενώ η Νέα Δημοκρατία τελείωνε το πρόγραμμα στις αρχές του 2015.

Συγκεριμένα, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι υπεγράφη και εφαρμόστηκε το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο που επιβάρυνε την χώρα με 86 δις αχρείαστο δάνειο και συνολικά -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και όχι σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς- 100 δις μαζί με την ύφεση.

« Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι έλαβε μέτρα για μετά το 2019. Ότι δεσμεύτηκε δηλαδή και για 5,5 δις μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους Έλληνες. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % ως το 2022. Και είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ότι έχει υπογράψει το πλαίσιο της επίτευξης αυτών των πλεονασμάτων, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν είναι δουλειά της Αντιπολίτευσης αυτό. Αυτό έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης» σημείωσε η κ. Σπυράκη προσθέτοντας ότι είναι πολύ αργά να συζητήσει κανείς για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για τη χώρα.