Την άποψη ότι η επιδεικνυόμενη ρητορική της εντάσεως από πλευράς της Άγκυρας μπορεί να κλιμακωθεί από την πλευρά της μέχρι τη διενέργεια των εκλογών του προσεχούς Ιουνίου και αναλόγως με το αποτέλεσμά τους θα επανακαθοριστεί τότε, διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια της πρώτης του συναντήσεως γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με τον προαναφερθέντα τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος τροφοδοτεί το εθνικιστικό σύστημα της χώρας του για προφανείς προεκλογικούς λόγους, παραλλήλως όμως αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη της χώρας του από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Αναφορικώς με το θέμα των δηλώσεών του περί «ακηρύχτου πολέμου» συνδέονται αφενός με τις «μη συμψιφιζόμενες απώλειες ανθρωπίνων ζωών που δεν αναπληρώνονται με τίποτα», αφετέρου δε με τις δαπάνες της Πολιτείας για την διατήρηση και επαύξηση της επαχειρησιακής ετοιμότητος των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητος, ξεκαθαρίζοντας στο σημείο αυτό ότι το τεράστιο κόστος αυτών επ’ ουδενί δεν συμψηφίζεται με την οδυνηρή απώλεια ανθρώπων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος μας, αναφορικώς με τη διαπιστούμενη διάσταση, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, των χαρακτηρισμών μεταξύ του ιδίου και του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου για το θέμα της συλλήψεως και εν συνεχεία φυλακίσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους, ο Φ. Κουβέλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση του όρου «ομηρία» που χρησιμοποίησε ο ΥΕΘΑ δεν είχε την έννοια του όρου όπως αυτός περιέχεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά για να προσδιορίσει με αυτόν τον φραστικό χαρακτηρισμό την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανουπόλεως. «Δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία μεταξύ μας. Αντιθέτως συνεργαζόμαστε αμφίδρομα και επί θεμάτων που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες μας» τόνισε χαρακτηριστικώς. Πρόσθεσε δε ότι αρχικά επρόκειτο για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που επιλύετο μεταξύ των επικεφαλής των φυλακίων. Τώρα όμως εντασσόμενο στη ρητορική της εντάσεως στην οποία οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία, αποτελεί πλέον σαφή παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Γενεύης.

Αναφορικώς με το θέμα της πτήσεως του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω και τις προειδοποιητικές φολές με τροχειοδεικτικά από τους άνδρες του εκεί ελληνικού φυλακίου, ο ΑΝΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι ήταν λάθος η έκφρασή του περι «υπέρπτησης», δηλώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική φρουρά αντέδρασε πολύ έξυπνα. «Η φρουρά έπραξε ορθά», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέως του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ από την Τουρκία, σχετικώς με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι περίμενε μια διαφορετική δήλωση πιο συγκεκριμένη με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου αλλά ο ίδιος περιορίσθηκε να περιλάβει μόνο τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς του ΝΑΤΟ.